Ενόργανη γυμναστική: Συγκλονίζουν οι νέες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Ενόργανη γυμναστική: Συγκλονίζουν οι νέες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, μία νέα, σοκαριστική καταγγελία, ήρθε πριν από λίγο καιρό στο «φως» για αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής η οποία βίωσε σεξουαλική κακοποίηση.

Η Μαρία Παπάκου συγκλόνισε με όσα εκμυστηρεύτηκε για τον εφιάλτη που έζησε στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, πέφτοντας θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της ενόργανης όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Η εισαγγελική έρευνα για όσα έχουν καταθέσει αθλητές της ενόργανης έχει ξεκινήσει εδώ και 8 μήνες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο άνθρωπος που κατήγγειλε η Μαρία Παπάκου είναι εν ενεργεία προπονητής, όπως και αρκετοί άλλοι για τους οποίους έγιναν καταγγελίες την περασμένη χρονιά.

Την απόφαση να στείλει σε Εισαγγελία, ΕΓΟ, ΕΟΕ και υπουργείο Παιδείας τις καταγγελίες των 26 αθλητριών και αθλητών της Ενόργανης Γυμναστικής πήρε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Πολλές κοπέλες δέχτηκαν απειλές»
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε η πρωταθλήτρια της ενόργανης Βάσω Τσαβδαρίδου, η οποία βρίσκεται μεταξύ των αθλητών που έχουν προχωρήσει στις σχετικές καταγγελίες.

«Τα στοιχεία φυσικά και τα έχουμε δώσει στη Γυμναστική Ομοσπονδία και στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν ξέρω γιατί βγήκε αυτή η ανακοίνωση. Το ύφος της ήταν άθλιο και προσβλητικό. Έχουν τα στοιχεία. Έκλεισαν την υπόθεση, δεν έδωσαν τα στοιχεία στο διοικητικό συμβούλιο. Τελικά δεν έγινε τίποτα, μας χλεύασαν. Προσωπικά δε δέχτηκα απειλές, αλλά πολλές κοπέλες δέχτηκαν. Δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τους καταγγελλόμενους και από παράγοντες της Ομοσπονδίας. Τους ζητήθηκε να αποτραβηχτούν από τις καταγγελίες, γιατί δε θα μπορέσουν να ξαναδουλέψουν στο χώρο της γυμναστικής. Φτάσαμε στο σημείο να πρέπει η Μαρία να βγει δημόσια να πει αυτά τα πράγματα. Ο σκοπός δεν ήταν να διαπομπεύσουμε πρόσωπα, για αυτό κινηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο. Τα ονόματα τα δώσαμε στους αρμόδιους φορείς, δεν κάναμε ανώνυμη αναφορά», είπε η Βάσω Τσαβδαρίδου.

«Οι καταγγελίες οι δικές μας γνωρίζαμε ότι έχουν παραγραφεί. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δε γίνεται να συνεχίζουν να εργάζονται», τόνισε.

«Εγώ έχω υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία. Έφαγα ξύλο, υπέστην εξαντλητικές δίαιτες, φοβόμουν και τη σκιά μου, όπως και οι άλλες αθλήτριες. Το ξύλο ίσως τελικά να ήταν μέθοδος. Εμείς νομίζαμε ότι γινόταν επειδή κάναμε κάτι λάθος. Αλλά μιλώντας με πολλούς αθλητές, συνειδητοποίησα ότι είναι μια τακτική αυτό», συνέχισε η Βάσω Τσαβδαρίδου.

«Το νούμερο των αθλητών που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης είναι τεράστιο»
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε και η Σοφία Πίδουλα πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής.
«Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, επιτέλους ξανανοίγει ο φάκελος. Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία πριν ένα χρόνο, μέσω FB καταλήξαμε να είμαστε περίπου 130-150 άτομα. Δεν πρόκειται για 27 ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί. Απλά αυτοί έχουν κάνει επώνυμες καταγγελίες. Το νούμερο των αθλητών που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης είναι τεράστιο», είπε η πρώην αθλήτρια.

«Η Ομοσπονδία προκαλεί με τις δηλώσεις της. Λένε ότι ρίχνουμε σκιές στο άθλημα. Εμείς ρίχνουμε φως στο άθλημα, όχι σκιές. Τις σκιές και το σκοτάδι το ρίχνουν αυτοί που καλύπτουν τους ανθρώπους που επί χρόνια ολόκληρα κακοποιούν παιδιά. Περιμένουμε τι θα κάνει η εισαγγελία αυτή τη στιγμή», συνέχισε.

«Έχω υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση όταν ήμουν 9-10-11 ετών από συγκεκριμένο προπονητή που ακόμα βρίσκεται στο χώρο της γυμναστικής και είναι σε σωματείο της Θεσσαλονίκης. Επί 28 χρόνια κλωτσάει και βρίζει παιδιά. Τον συνάντησα κατά τύχη στη Θεσσαλονίκη και μούδιασα», περιέγραψε η Σοφία Πίδουλα.

«Δε θυμάμαι να είπα κάτι στους γονείς μου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, αναπτύσσεται πολύ περίεργη και άρρωστη σχέση ανάμεσα στον αθλητή που είναι παιδί και τον προπονητή που τον έχει ουσιαστικά σαν γονιό. Υπάρχει τεράστια χειραγώγηση. Μόνο ένα παιδί που το έχει ζήσει αυτό μπορεί να το καταλάβει. Στα προπονητήρια της Θεσσαλονίκης που ήμουν εγώ στους 10 προπονητές οι 7 χτυπούσαν και οι 3 έβλεπαν», κατέληξε.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS