Επίσημη απάντηση στους «αρνητές»: Δεν επηρεάζει το εμβόλιο το DNA του ατόμου – Ξαφνικά η Astra Zeneca αύξησε τα εμβόλια για την Ελλάδα

Επίσημη απάντηση στους «αρνητές»: Δεν επηρεάζει το εμβόλιο το DNA του ατόμου – Ξαφνικά η Astra Zeneca αύξησε τα εμβόλια για την Ελλάδα

Δύο επισημάνσεις ήταν αυτές που προκάλεσαν εντύπωση κατά την χθεσινή ενημέρωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας.

«Δεν επηρεάζει το DNA»

Η πρώτη αφορά το κατά πόσο επηράζουν τα εμβόλια το DNA των ανθρώπων, μία θεωρία που έχει γίνει «σημαία» στους αρνητές του εμβολιασμού. «Θα πρέπει με την ευκαιρία αυτής της αδρής αναφοράς της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός, που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας, να μεταδίδεται στο περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια νωρίτερα είχε αναφέρει πως «την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω» και πρόσθεσε πως το εν λόγω εμβόλιο «παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια για την παρασκευή φαρμάκων αλλά και άλλων εμβολίων, όπως του Ebola, και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να μεταφέρει, δίκην ταχυδρόμου, τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο και να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη της επιφανειακής πρωτεΐνης του κορονοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοανταπόκριση και στην παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό».

«Όσοι πήραν την πρώτη δόση είχαν ηπιότερη νόσηση»

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε γιατί ορισμένοι στην χώρα μας, στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου δεν απέφυγαν να κολλήσουν κορονοϊό. «Ο χρόνος που απαιτείται με τη χορήγηση της πρώτης δόσης για να κάνει αντισώματα το εμβολιαζόμενο άτομο είναι γύρω στις 15 μέρες. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις η μόλυνση με τον ιό έγινε στο χρόνο αυτό προ της δημιουργίας των αντισωμάτων. Όμως επειδή είχαμε και πληροφορίες από δομές στις οποίες συνέβη κάτι ανάλογο, η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα τα οποία και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτοι, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση», εξήγησες.

Αύξησε τα εμβόλια η Astra Zeneca για την Ελλάδα

Αυτό επίσης που προκάλεσε αίσθηση ήταν μία αναφορά του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους για αύξηση των εμβολίων από την πλευρά της εταιρείας Astra Zeneca. «Σε σχέση με τις παραδόσεις. Σήμερα (σ.σ χθες) παραλάβαμε από τη Pfizer 90.000 δόσεις. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε να παραλάβουμε από τη Pfizer 1.415.000 δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου και 240.000 από τη Moderna πάλι μέχρι το τέλος Μαρτίου. Από την AstraZeneca περιμέναμε τον Φεβρουάριο 410.000 και 330.000 τον Μάρτιο. Σε σημερινή επικοινωνία με την εταιρεία ενημερωθήκαμε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 και έτσι θα παραλάβουμε συνολικά 540.000 τον Μάρτιο», σημείωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ