Επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: Τι ερευνά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Οι υπολογιστές «ζόμπι», οι ενοικιαζόμενοι σέρβερ και οι οργανωμένοι χάκερς

Επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: Τι ερευνά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Οι υπολογιστές «ζόμπι», οι ενοικιαζόμενοι σέρβερ και οι οργανωμένοι χάκερς

Μια οργανωμένη ομάδα ή μεμονωμένους χάκερς εντός και εκτός των συνόρων αναζητούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πίσω από τα 165 εκατομμύρια χτυπήματα που οδήγησαν στη... διήμερη διαδοχική κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων.

Αφού εξακριβώσουν τη μεθοδολογία του κυβερνοχτυπήματος, θα επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν τους χάκερς που έβαλαν στο στόχαστρο και «έριξαν» την ιστοσελίδα κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων, στέλνοντας μαζικά και υπεράριθμα αιτήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην εν εξελίξει έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης ζητήθηκε μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, ο οποίος διαβίβασε την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο.

Υπολογιστές "ζόμπι" και νοικιαζόμενοι σέρβερ

Δέσμευση υπολογιστών με κακόβουλο λογισμικό, ενοικίαση server με στόχο την κυβερνοεπίθεση ή συνδυαστική δράση διαφορετικών χάκερς βλέπουν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πίσω από τη μαζική στοχοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων. Πρόκειται για τους τρεις τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το «χτύπημα» που προκάλεσε τη διαδοχική κατάρρευση.

Στην πρώτη περίπτωση, ο δράστης ή οι δράστες, μετατρέπουν υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών του διαδικτύου σε «ζόμπι» ή «ξενιστές», φυτεύοντας τους κακόβουλο λογισμικό, μέσω του οποίου γίνεται στη συνέχεια η επίθεση στον server της ιστοσελίδας-στόχου.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι χάκερς να προχώρησαν στην ενοικίαση κάποιου server, με μοναδικό στόχο να χρησιμοποιηθεί για την κυβερνοεπίθεση αποστέλλοντας μαζικά αιτήματα από διαφορετικούς κόμβους από δεκάδες χώρες.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα χτυπήματα προήλθαν από ταυτόχρονη συνεργασία μεγάλου αριθμού χάκερ.

«Χιλιάδες ερωτήματα»

«Στοχοποιούν ένα σέρβερ συγκεκριμένα και στέλνουν περισσότερα ερωτήματα από όσα μπορεί να διαχειριστεί. Αν για παράδειγμα η ιστοσελίδα έχει δυναμική για 1.000, στέλνουν 50.000», αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να λειτούργησαν οι χάκερς.

Όπως σημειώνουν: «Δεν πρόκειται για χάκινγκ διείσδυσης, δηλαδή δεν είχαν στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο σύστημα για υποκλοπή δεδομένων, αλλά ήθελαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της σελίδας». Έχοντας ως δεδομένο το κίνητρο των χάκερς, τα στελέχη της Υπηρεσίας θα επιχειρήσουν σε πρώτη φάση να διασταυρώσουν τη μέθοδο που «έριξε» την ιστοσελίδα.

Οι... 114 χώρες

Από... 114 χώρες μέσα σε 1 μόλις ώρα δέχτηκε τα 165 εκατομμύρια χτυπήματα η ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα επιχειρήσει με αιτήματα σε εταιρείες διαδικτύου, ακόμα και στη Google, αλλά και μέσω της συνεργασίας με διεθνείς αρχές, να εξακριβώσει την προέλευση αυτών των αιτημάτων. Παράλληλα θα αναζητηθεί ενδεχόμενο... λάθος από «απρόσεκτο» χάκερ, το οποίο θα διευκολύνει τις έρευνες.

Όπως τονίζουν όμως στελέχη της Δίωξης, δεν αποκλείεται οι έρευνες να μετατραπούν σε «χρονοβόρες και δύσκολες», σε περίπτωση που τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγήσουν σε χώρες της Ασίας ή άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ