Ευλογιά των πιθήκων: Στο μικροσκόπιο το DNA του ιού - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ευλογιά των πιθήκων: Στο μικροσκόπιο το DNA του ιού - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προκειμένου να δώσουν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις αφενός στο ερώτημα πως και γιατί η ευλογιά των πιθήκων ξέφυγε από την Αφρική όπου ενδημούσε μέχρι σήμερα και έφτασε στην Ευρώπη, καθώς και στην ίδια τη φύση του ιού προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωσή του όσο είναι νωρίς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Γιάννα Σουλάκη στο iatropedia.gr  υπάρχει ένα στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είχε υψηλή μεταδοτικότητα και η διασπορά περιοριζόταν σε ορισμένες χώρες της Αφρικής. Όμως, τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα εντοπίζονται και εκτός της Μαύρης Ηπείρου και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χωρίς ο ασθενής να έχει ταξιδέψει εκεί.

Οι επιστήμονες εκφράζουν πλέον την έντονη ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στη δομή του ιού.

Η Μάριον Κούμπμανς, επικεφαλής ιολόγος στο πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να έχει γίνει πιο μεταδοτική. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως λένε τώρα, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν γενετικές αναλύσεις για να μάθουμε εάν η οδός και ο τρόπος μετάδοσης έχει αλλάξει.

«Αυτό ίσως το μάθουμε και την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΟΥ: Δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάλλαξη της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως ανέφερε χθες (25.05.2022) υψηλόβαθμο στέλεχός του, δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί.

Η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς του ΠΟΥ, Ρόζαμουντ Λιούις, δήλωσε σε δημοσιογραφική ενημέρωση πως οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες σε αυτόν τον ιό. Πρόσθεσε, επίσης, πως η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική, έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η αλληλούχιση του γονιδιώματός πρόσθεσε, θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την νέα αυτή έξαρση.

Σε συνέντευξή της στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις νέου παραλλαγμένου ιού.

«Δεν έχουμε στοιχεία και δεδομένα ότι είναι διαφορετικός ο ιός. Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια τον έφεραν. Υπάρχουν βέβαια στην Ευρώπη και αλλού και κάποια “ορφανά” κρούσματα, αλλά εκεί η ιχνηλάτηση μπορεί να μην ήταν σωστή. Στα περισσότερα κρούσματα υπήρχε “γέφυρα” με τη χώρα προέλευσης, δηλαδή ήταν κυρίως από την Αφρική και μάλιστα όχι την Κεντρική, αλλά τη Δυτική», λέει η ίδια.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος μετάδοσης
Αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τους ειδικούς, είναι πως δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρη η οδός μετάδοσης της νόσου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως συμβαίνει δύσκολα, και μόνο μέσω άμεσης σωματικής επαφής και επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια.

Τα σταγονίδια αυτά, πιο συγκεκριμένα, είναι μεγάλα και δεν μπορούν να «ταξιδέψουν» περισσότερο από ένα μέτρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν

Έτσι, παρόλο που ο ευρύς πληθυσμός δεν φαίνεται να κινδυνεύει ιδιαίτερα, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που εκτίθενται περισσότερο:

«Κινδυνεύουν περισσότερο, κάποια άτομα τα οποία εκτίθενται λόγω επαγγέλματος ή λόγω συμπεριφοράς (σεξουαλικής) ή ακόμη και γιατροί και άνθρωποι που εξασκούν κάποιο επάγγελμα, που έχει σχέση με επαφή με πολύ κόσμο ή επαφή με το δέρμα κλπ», σημειώνει η Μαρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, η επαφή με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος που έχει προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο μετάδοσης.

«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Επιπροσθέτως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτει πως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής που έχουμε διδαχθεί από την πανδημία και κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών: «Εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αυτοί που έχουμε τόσο καιρό εφαρμόσει για τον Covid-19 ουσιαστικά καταργείται και κίνδυνος από το νόσημα αυτό. Δηλαδή εάν είναι καθαρά τα σεντόνια και τηρούμε τα μέτρα υγιεινής (καθαρά χέρια κλπ) ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο», τονίζει η ίδια.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα»

Η μετάδοση με “στενή επαφή” δεν αποτελεί εύκολο τρόπο μετάδοσης. “Εύκολα” μεταδίδεται ένας ιός, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο αερογενώς, οπότε μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο ακόμη κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που μετράνε πολύ, λένε οι επιστήμονες:

-δεν μεταδίδει τη νόσο ένα άτομο που είναι ασυμπτωματικό και
-για να κολλήσει κάποιος θα πρέπει να βρεθεί σε στενή επαφή με ασθενή.

Όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές:

«Το συμπέρασμα είναι: “follow the science” που λένε. Δηλαδή να παρακολουθούμε ό,τι καινούργιο λέγεται. Μπορεί να βγει κάποια στιγμή ότι είναι μια παραλλαγή του ιού του βασικού και άρα ό,τι λέμε τώρα δεν ισχύει. Επομένως παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τηρούμε τα μέτρα που έχουμε μάθει πολύ καλά από τον Covid-19, τα θυμόμαστε πολύ καλά, δεν τα σταματάμε και τα εφαρμόζουμε. Έχουμε λάβει σκληρή εκπαίδευση την οποία δεν την εγκαταλείπουμε», καταλήγει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

  

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS