Έβρος: Ο δημοσιογράφος του Spiegel ανήρτησε στο Twitter μία σφραγίδα και επιβεβαίωσε πως συνάντησε ως μεταφραστής τους 38 μετανάστες

Έβρος: Ο δημοσιογράφος του Spiegel ανήρτησε στο Twitter μία σφραγίδα και επιβεβαίωσε πως συνάντησε ως μεταφραστής τους 38 μετανάστες

Ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης μέσω ανάρτησης που έκανα στο Twitter απάντησε στις καταγγελίες που έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σχετικά με τους 38 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν και βρίσκονται στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος έγραψε σχετικό άρθρο στο Spiegel στο οποίο η Ελλάδα κατηγορείται για λάθος χειρισμούς στην υπόθεση.

Ο Γιώργος Χρηστίδης που συνάντησε τους 38 μετανάστες δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μία επαγγελματική σφραγίδα με τα στοιχεία του και την ιδιότητά του ως μεταφραστή.

Σε δεύτερη ανάρτησή του αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που άρχισε η εξάρθρωση των παρανομιών στον Έβρο. Από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή».

Όπως επισημαίνουν ωστόσο χρήστες στα social media η προσπάθεια αυτή του δημοσιογράφου επιβεβαιώνει και τα λεγόμενα του κυρίου Μηταράκη, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου ο εν λόγω δημοσιογράφος «υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής» την ώρα που ο πραγματικός του σκοπός ήταν να διενεργήσει ρεπορτάζ για το γερμανικό μέσο Spiegel.

Επ' αυτής της τοποθέτησης, το μεσημέρι της Κυριακής, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο ίδιος ο υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, τόνιζαν πως ο Γιώργος Χρηστίδης παραπλάνησε τις αρχές προκειμένου να προχωρήσει σε ρεπορτάζ, όταν δεν είχε λάβει άδεια για κάτι τέτοιο.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε πως δόθηκε άδεια σε μέλη ΜΚΟ -από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης- να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, όπου έχουν μεταφερθεί από τις 16 Αυγούστου οι συνολικά 38 μετανάστες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Η εισδοχή τους στο ΚΥΤ έγινε στο πλαίσιο οικοδόμησης ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσα στα μέλη, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως είχε εισχωρήσει κρυφά ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης σκοπεύοντας να πάρει συνεντεύξεις από τους μετανάστες, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη παροχή εξηγήσεων στις ελληνικές αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη -εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ- Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.
Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».

Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16:00 συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης αναφέρει πως αναπάντητα παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη με τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και τις περιγραφές για το πώς έφτασαν ως εκεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS