Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023» -Ποιοι οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023» -Ποιοι οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε χθες τους πολίτες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους και ανάμεναν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Όπως επιβεβαιώθηκε, το νέο «Εξοικονομώ» -που θα ονομάζεται «Εξοικονομώ 2023», είναι έτοιμο και η ψηφιακή πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, στις 12 Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πολίτες θα έχουν προθεσμία υποβολής αίτησης για το «Εξοικονομώ 2023» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Η πλατφόρμα -σήμερα είναι ανενεργή- του προγράμματος θα είναι το https://exoikonomo2023.gov.gr.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2023» ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

«Εξοικονομώ 2023»: Προϋποθέσεις και κριτήρια για τα ακίνητα

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να υφίστανται νόμιμα.
  • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
  • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
  • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ'.
  • Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «Κατ' αρχήν επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι μου με το «Εξοικονομώ 2023»


Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους».
  • Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.
  • Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.

«Τρέχει» και το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους»

Στο μεταξύ, από την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους», με το οποίο περίπου 20.000 νέοι ηλικίας 18-39 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν το ακίνητό τους.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας: exoikonomoneon.gov.gr.

Οι δυο βραχίονες του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες, οι οποίες είναι:

  • Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
  • Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Βασικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Δικαίωμα για αίτηση στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Επίσης, θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό τουλάχιστον 50% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω» (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Επιδότηση έως και 32.500 ευρώ

Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα, ανά υποενότητα:

  1. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.
  2. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ. Καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
    Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν το κόστος των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα, την παλαιότητα της κατασκευής, το αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή, πολύτεκνη ή έχει μέλος ΑμεΑ κ.ά.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS