Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι - Αρχίζει η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι - Αρχίζει η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας

Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη για την εθνική τραγωδία με τα 102 θύματα στο Μάτι.

Η δίκη προσδιορίστηκε μετά από μακρά δικαστική έρευνα με τον ανακριτή της υπόθεσης να επιμένει ότι υπάρχουν ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος αλλά τελικά το Συμβούλιο Εφετών να στέλνει στο εδώλιο 21 κατηγορούμενους για πλημμεληματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα για τα αδικήματα ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως, αλλά και του εμπρησμού από αμέλεια για τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Η δίκη ωστόσο με 213 μάρτυρες να έχουν κληθεί να καταθέσουν έχει προσδιοριστεί να αρχίσει σε μία μικρή αίθουσα των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μίας τέτοιας υπόθεσης, που μόνο ο αριθμός των μαρτύρων που έχουν κληθεί φτάνει τους 213. Ενδεχομένως το γεγονός αυτό, να οδηγήσει σε διακοπή προκειμένου η υπόθεση να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη αίθουσα.

Την ίδια στιγμή, στο πινάκιο έχουν προσδιοριστεί κι άλλες υποθέσεις, γεγονός που επίσης μπορεί να δημιουργήσει προσχώματα στο να αρχίσει άμεσα η ακροαματική διαδικασία.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν όταν επρόκειτο για τόσο σοβαρές δίκες, συνήθως, προσδιορίζονταν μόνες του στο πινάκιο.

Η υπόθεση έφτασε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας μετά την έκδοση του πολυσέλιδου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το οποίο ανέτρεψε το προηγούμενο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο ζητούσε το διαχωρισμό της υπόθεσης για για πέντε πρόσωπα και την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα.

Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως την έφεση του αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Μεϊνδάνη, που έκανε λόγο για απόλυτη ακυρότητα του βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών.

Στις πάνω από 500 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται απίστευτες ελλείψεις, ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων φορέων, παραλείψεις και λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία.

Μεταξύ των 21 κατηγορουμένων βρίσκονται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Ψινάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στους οποίους αποδίδονται λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Στην πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, καταλογίζονται παραλείψεις σε καθαρισμούς και αμέλειες που αφορούσαν στο συντονισμό καθώς κατηγορείται μεταξύ άλλων πως: «δεν συγκάλεσε έγκαιρα το έκτακτο Σ.Ο.Π.Π., το οποίο και συνεδρίασε τελικά στις 20:30, αφού η πυρκαγιά είχε πλέον αυτοκατασβεστεί».

Κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος καταλογίζονται και στον τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, στον οποίο επιρρίπτεται ότι: «δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τρία από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή».

Ευθύνες αποδίδονται και στον τότε υπαρχηγό του του ΠΣ, Βασίλη Ματθαιόπουλο, με τους δικαστές να επισημαίνουν ότι είχε ενεργό ανάμιξη και συμμετοχή καθόλη την διάρκεια εξέλιξης της πυρκαγιάς στον οικισμό Νταού Πεντέλης, όπως άλλωστε επέτασσε και ο επιχειρησιακός του ρόλος ως Υπαρχηγού Επιχειρήσεων ενώ στον τότε Διοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε., Ιωάννη Φωστιέρη, αποδίδεται λανθασμένη επιχειρησιακά εντολή εκτροπής ελικοπτέρου τύπου ενώ στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής και τότε Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ. Στέφανο Κολοκούρη ότι «παρέμεινε στην πυρκαγιά της Κινέττας μέχρι 19.59».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS