Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο με κατεύθυνση προς τη Μαγούλα Αττικής -Καλύτερη εικόνα σε Λουτράκι-Σαρωνίδα

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο με κατεύθυνση προς τη Μαγούλα Αττικής -Καλύτερη εικόνα σε Λουτράκι-Σαρωνίδα

Μεγάλη αναζωπύρωση και στα Καλύβια - Σε επιφυλακή και στη Σαρωνίδα

Η βραδιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στα τρία μεγάλα μέτωπα -Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα, Λουτράκι- τόσο για τους Πυροσβέστες και τους εθελοντές, όσο και για τους πολίτες που ξενύχτησαν φοβούμενοι ότι οι φλόγες θα ζώσουν τα σπίτια τους.

Είναι ενδεικτικό ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με κλείσιμο δρόμων, παρέμειναν σε ισχύ και τη νύχτα.

Μεγάλη αναζωπύρωση και στα Καλύβια

Και ενώ όσο περνούσαν οι ώρες, χθες το βράδυ, η προσοχή στρεφόταν στα Δερβενοχώρια -η πιο δύσκολη πυρκαγιά, όπως έλεγε η Πυροσβεστική πριν τα μεσάνυχτα- ένας νέος συναγερμός σήμανε στο πύρινο «ζωνάρι» που τύλιξε χθες τα Καλύβια, το Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα.

Επρόκειτο για μια νέα αναζυπώρωση στα Καλύβια, που έφερε τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών. Γύρω στη μία τα ξημερώματα, και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν να καίγονται κατοικίες. Μέσα στη νύχτα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ άρχισαν εκ νέου να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κανείς μέσα στα σπίτια.

Οι φλόγες από το μέτωπο των Καλυβίων χθες το απόγευμα έφτασαν στη θάλασσα μπροστά από το Λαγονήσι / Φωτογραφία: iefimerida

Σε επιφυλακή και στη Σαρωνίδα

Οι φλόγες συνέχισαν να μαίνονται το βράδυ και στη Σαρωνίδα, όπου το μέτωπο, όπως κατέγραψε χθες και ο φακός του iefimerida.gr, ήταν τριπλό. Το μοναδικό θετικό κομμάτι ήταν ότι ο άνεμος έπνεε με νότια διεύθυνση και απομάκρυνε -έστω πρόσκαιρα- τις φλόγες από τα σπίτια στο Πανόραμα, αλλά και η συνδρομή των Ρουμάνων πυροσβεστών. Παρά ταύτα, οι άνεμοι δεν κόπασαν σημαντικά και συνέχιζαν να αλλάζουν διεύθυνση, με συνέπεια να κρατούν σε διαρκή επιφυλακή τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν και περιοχές στην «πλάτη» του Πανοράματος, όπως η Φέριζα Αναβύσσου.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής, στο Πάνειο Όρος και επεκτάθηκε σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο παραδίδοντας στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα. Συνολικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘'Όλυμπος'' ενώ από αέρος επιχείρησαν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό». Στην πυρκαγιά επιχείρησαν και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 οχήματα καθώς και εθελοντές πυροσβέστες ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.
 
Το ΓΕΕΘΑ διέθεσε προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούσαν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους.
 
Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.
 
Όπως ανέφερε ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά από την έναρξή της, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες, έγινε απειλητική προκαλώντας ζημιές, γι' αυτό και για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό.
 

Πολύ δύσκολο το μέτωπο στα Δερβενοχώρια -Ήχοι από εκρήξεις μέσα στη νύχτα

Στα Δερβενοχώρια, τις πρώτες πρωινές ώρες -λίγο μετά τη μία και μισή τα ξημερώματα- οι φλόγες μαίνονταν στην κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας.

Το μέτωπο να ξεπαρνά τα 10 χλμ. σε έκταση, και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες και δύσκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς.

Πάντως η αλλαγή των ανέμων φαίνεται ότι έχει οδηγήσει τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν.

«Το πιο σοβαρό μέτωπο είναι αυτό που κινείται στα Δερβενοχώρια. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά γιατί έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Η πυρκαγιά είναι σε μία χαράδρα. Προσπαθούμε να την κρατήσουμε εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα κάνουν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τα μεσάνυχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκρήξεις προέρχονταν από μετασχηματιστές ρεύματος εργοταξίων που «έσκαγαν» λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έξω από το Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ενεργό μέτωπο και στο Λουτράκι

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Λουτρακίου, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε χθες τα μεσάνυχτα ότι υπάρχει ενεργό μέτωπο ακριβώς πάνω από την Εθνική Οδό ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής την έχουν περιορίσει εκεί και όλο το βράδυ θα επιχειρούν.

Συνολικά στο σημείο παραμένουν 135 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα διατέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και 4 προωθητές γαιών.
 

Συναγερμός για πυρκαγιές και σήμερα

Τονίζεται ότι πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
 
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
 
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Κρήτης

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ