Φωτιά στο Σχίνο: Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα

Φωτιά στο Σχίνο: Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Εντολή για προληπτική εκκένωση στον οικισμό Παπαγιαννέικα, έδωσε η Πυροσβεστική - Πολλά και διάσπαρτα τα μέτωπα της φωτιάς - Η καταστροφή αποτυπωμένη από δορυφόρο


Εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα έδωσε πριν λίγη η ώρα η Πυροσβεστική, με τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας να μαίνεται και να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχοντας φτάσει μέχρι την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.

Schinos sentinel2b

Η καταστροφή αποτυπωμένη από δορυφόρο

Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και την περιοχή των Μεγάρων αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος. Την εικόνα δίνει στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας

Tο πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο της Αθήνας και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

H νεώτερη αποτίμηση της καταστροφής όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς φτάνει τα 40.000 στρέμματα, ωστόσο, αναμένεται και νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.

Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία, τόνισε ότι «οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια, ενώ όπως ενημέρωσε, έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα γης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας για να οριοθετήσουν τη φωτιά, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν ιδιαιτέρως το έργο τους. «Το πρωί, όταν και κόπασαν οι ανεμοι σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι από τη φωτιά έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

purkagia 1

«Κερδίθηκε το στοίχημα για προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής»

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

purkagia 2

Μέχρι και 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα έφτασαν οι φλόγες

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν δώσει στη φωτιά κατεύθυνση προς τα Μέγαρα με το έργο της κατάσβεσης να γίνεται αρκετά δύσκολο. Οι φλόγες έφθασαν περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα με κατοίκους των οικισμών Άη Γιάννη και Παρασκευά να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο Μεγάρων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια περίμετρο 15 χιλιομέτρων ενώ έχουν καεί πάνω από 30.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η ισχύς των ανέμων μειώθηκε. Πριν από τα μεσάνυχτα αναζωπυρώθηκε μέτωπο κοντά στο Αλεποχώρι, ωστόσο στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και δημιούργησαν κλοιό, για να μην φτάσουν στα σπίτια οι φλόγες.

Ήδη στη μάχη ρίχνονται και τα εναέρια μέσα έτσι ώστε να περιοριστούν τα μέτωπα εξαιτίας των οποίων τα Μέγαρα βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Εκτός από τις εκτάσεις του παρθένου δάσους οι φλόγες έχουν καταστρέψει και σπίτια.

purkagia 3

Στην πυρκαγιά στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Κινητοποιήθηκαν 8 Α/Φ, 4 PZL, 2 E/Π καθώς & 1 Ε/Π του ΠΣ ως συντονιστικό. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Όπως είχε αναφέρει χθες αργά το απόγευμα ο κ. Δημήτρης Δεσύλλας πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές: «Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μηνύματα του 112 και με τη συμβολή της αστυνομίας εκκένωσε τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι' αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μόλις μπορέσουν. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως σε πολλά σημεία του δάσους δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και για το λόγο αυτό μηχανήματα του στρατού και σκαπτικά μηχανήματα έχουν ξεκινήσει το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών.

Χθες, κατά την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα όταν πήγαν να κάψουν ξερόχορτα την ώρα που έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

purkagia 4

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας:

Είκοσι ένα χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, ανέφερε Νίκος Χαρδαλιάς. Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά τέτοια εποχή ήταν το 2000 στην Σάμο, υπενθύμισε, χαρακτηρίζοντας «ατυχία» τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα στην πρόληψη, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις των δήμων και όλων των φορέων.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα τέθηκαν στην υπηρεσία των επίγειων μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Βεβαίως είμαστε "άτυχοι" διότι ξέρετε πολύ καλά ότι εδώ και 15 χρόνια και με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό που υπάρχει, των 120 ημερών, τα εναέρια μέσα τα μισθωμένα που έχουμε κάθε χρόνο αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου, για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, εμείς αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, σε μια χρονική συγκυρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου χωρίς 29 μισθωμένα μέσα, δηλαδή χωρίς τα 12 μεσαίου τύπου, χωρίς τα 10 βαρέως τύπου, τα Erickson, και το βασικότερο είναι χωρίς τα δύο επιπλέον εργαλεία που θα έχουμε φέτος που είναι οι 6 τράκτορες και το ρωσικό το Μπέριφ με τις δυνατότητες που έχει για 12 τόνους».

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς στις 15 Ιουνίου έχουμε την πλήρη δύναμή μας διαθέσιμη και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση οι φωτιές σβήνουν από τις επίγειες δυνάμεις. Νομίζω ότι το προσωπικό μας και πολύ εκπαιδευμένο είναι και αυταπάρνηση μεγάλη έχει δείξει φάνηκε αυτές τις συνεχόμενες ώρες που βρίσκονται εκεί στο πεδίο, όλα τα στελέχη μας, ταξίαρχοι στρατηγοί με μόνο τους μέλημα, στοίχημα να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε μία φωτιά».

Μεγάλη βαρύτητα για την φετινό καλοκαίρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε στην πρόληψη, επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων των αρμόδιων φορέων για τον καθαρισμό των δασών, αλλά και του καθενός ξεχωριστά, με αφορμή τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τα μηνύματα της τωρινής πυρκαγιάς.

«Θα πρέπει να σταθώ σε ένα κομμάτι που αφορά στην ανάγκη όλοι όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα της πρόληψης να ολοκληρώσουν τους καθαρισμούς που χρειάζεται. Εμείς από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας και σε αυτή την περίπτωση κάναμε αυτό που έπρεπε δίνοντάς τους τα εργαλεία, τις δυνατότητες κηρύσσοντας κάποιες περιοχές σε έκτακτη ανάγκη. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης φωτιάς θα πρέπει να πω ότι τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά δάση με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διαχείρισή τους, η διαχείρισή τους δηλαδή γίνεται από τους δασοκτήμονες και όχι από το κράτος. Όμως αυτό δεν αποτελεί οποιαδήποτε δικαιολογία αντίθετα είναι κι ένα μήνυμα ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς θα πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει. Εμείς έχουμε πάρει και έξτρα πρωτοβουλίες, ήδη βλέπετε ότι καθαρίζεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ήδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί στο Τατόι, η υπογειοποίηση των καλωδίων σε κάθε περίπτωση είμαστε στο πλευρό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων, συμπληρωματικά, επικουρικά ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που λέγεται πρόληψη να μην μένει απλά στα χαρτιά αλλά να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS