Γιάφκα στο Κουκάκι: Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στα ίχνη των τριών συλληφθέντων

Γιάφκα στο Κουκάκι: Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στα ίχνη των τριών συλληφθέντων

Τη συμμετοχή των συλληφθέντων από την Αντιτρομοκρατική στη γιάφκα στο Κουκάκι και σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, σε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες και ειδικότερα σε επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς τα τελευταία 7 χρόνια στην Αττική, εξετάζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, αναμένοντας παράλληλα τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια αυτή η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε δύο γνώριμους της Αστυνομίας, άνδρες, ηλικίας 38 και 42 ετών, αλλά και μία γυναίκα 36 χρόνων.

Ένας από αυτούς φέρεται να έχει εμπλοκή στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 42χρονο άνδρα που νοίκιαζε την αποθήκη και ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ως συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος είχε παρουσιαστεί ως ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου και έχει εκδώσει το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ το 2014 είχε προσπαθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό. Σε βάρος του 42χρονου ενοικιαστή της αποθήκης στο Κουκάκι που η αντιτρομοκρατική εντόπισε εκρηκτικά ο εισαγγελέας απήγγειλε χθες κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων σε βαθμό κακουργήματος. Στους δύο συγκατηγορουμένους του 42χρονου, ασκήθηκε δίωξη για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στα ίχνη των τριών συλληφθέντων

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης έγινε σε τέσσερα σημεία. Αρχικά οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στην οδό Ζίννη στο Κουκάκι ένα διαμέρισμα που φαινόταν να λειτουργούσε ως γιάφκα και το είχε νοικιάσει ο 42χρονος που παρουσιαζόταν ως εκδότης από τη Θεσσαλονίκη που χρειαζόταν χώρο για αποθήκευση βιβλίων.

Με αφορμή ένα πραγματικό ή εικονικό πρόβλημα στα υδραυλικά στο οίκημα, ο 42χρονος βρέθηκε στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα είχε πάει χλωρίνες και καθαριστικά πιθανότατα για να αδειάσει τη «γιάφκα». Τελικά, συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια στα Πετράλωνα συνελήφθησαν ένας άντρας και μία γυναίκα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δύο πιστόλια. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίστηκαν στο σπίτι του 42χρονου στη Νέα Ιωνία, αλλά και στην Κυψέλη σε ένα βιβλιοπωλείο.

Η ΕΛΑΣ όπως ανέφερε χθες στην ανακοίνωσή της, εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής των τριών συλληφθέντων σε αξιόποινες πράξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου ανά την επικράτεια.

Ερευνες για σχέσεις με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

Σημειώνεται ωστόσο ότι από την πρώτη στιγμή οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στρέφονται στην οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν» τους δύο άνδρες και τη γυναίκα που συνελήφθησαν με την συγκεκριμένη οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούσαν με φυσικό και ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο τον 42χρονο όσο και τους άλλους δύο συλληφθέντες, αλλά και την αποθήκη στο Κουκάκι.

Οι αρχές εξετάζουν πιθανή σύνδεση των τριων με τις ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών με βάση τα ευρήματα από την βόμβα που δεν έσκασε στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, και με το μαύρο OPEL CORSA, που χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚAΪ και την «Καθημερινή» στις 17 Δεκεμβρίου 2018.

Το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα στο σακίδιο-βόμβα στο υπουργείο Εργασίας

Ειδικότερα, και όσον αφορά στην βόμβα στο υπουργείο Εργασίας η οποία τελικά δεν εξερράγη λόγω αστοχίας υλικών που κατέστησαν προβληματική την συνδεσμολογία, οι αρχές στέκονται στο γεγονός ότι οι βομβιστές είναι κλειδώσει με λουκέτο μοτοσυκλέτας το σακίδιο στο οποίο έβαλαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Έτσι, τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών αφού με προσεκτικές κινήσεις και επί 2,5 ώρες προχώρησαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις κατάφεραν να διατηρήσουν κομμάτια της βόμβας. Παράλληλα, ειδικό ρομπότ άνοιξε με χειρουργικές κινήσεις το σακίδιο στο οποίο οι βομβιστές είχαν τοποθετήσει πάνω από 5 κιλά εκρηκτικής ύλης προσμίξεων στην οποία φαίνεται να βρέθηκε «ορφανό» DNA και δακτυλικά αποτυπώματα. Μετά τις συλλήψεις των τριών ατόμων χθες και των ευρημάτων στη γιάφκα στο Κουκάκι, οι αρχές αναμένεται να ελέγξουν τα παραπάνω ευρήματα, αλλά και να ερευνήσουν αν η σύσταση της βόμβας ταιριάζει με τα όσα βρέθηκαν την Τετάρτη.

Από τον ΣΚΑΪ στα Ανω Πετράλωνα

Παράλληλα, ρόλο στον εντοπισμό των τριών συλληφθέντων φαίνεται να έπαιξε και η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» καθώς οι αστυνομικοί είχαν χαρτογραφήσει και χρονομετρήσει τις πιθανές διαδρομές που πιθανώς είχαν ακολουθήσει οι βομβιστές με ένα μαύρο OPEL CORSA. Μάλιστα από κάμερες ασφαλείας είχαν εντοπίσει ύποπτες κινήσεις στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων όπου οι τρομοκράτες παράτησαν και έκαψαν το όχημα προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη τους. Από εκείνη την περιοχή,οι δράστες διέφυγαν πεζή είτε προς κάποιο κοντινό χώρο είτε προς κάποιο όχημα το οποίο θα χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους. Έτσι, οι έρευνες των αρχών επικεντρώθηκαν σε ενοικιάσεις χώρων στάθμευσης, αποθηκών και σημείων διαμονής των υπόπτων.

Τελικά, τον τελευταίο χρόνο οι αστυνομικοί εντόπισαν ανάμεσα σε ύποπτους χώρους και την αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη, αλλά και το ζευγάρι που διέμενε σε απόσταση 180 μέτρων από το σημείο που είχε καεί το μαύρο OPEL CORSA.

Τι βρέθηκε στη γιάφκα στο Κουκάκι

Οι έρευνες εστιάζονται σε πολλά ψηφιακά πειστήρια που βρέθηκαν στο σπίτι στα Πετράλωνα, καθώς και όλα τα ευρήματα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας από τις τέσσερις κατ' οίκον έρευνες στην Αττική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:

Στην υπόγεια αποθήκη επί της οδού Αν. Ζίννη 16 στο Κουκάκι:

(7) κυλινδρικές φύσιγγες εκρηκτικής ύλης, έκαστη βάρους περίπου 1.600 γραμμάρια (αμμωνίτιδα),

(14) κοινοί πυροκροτητές

(2) ηλεκτρικοί πυροκροτητές,

(2) πυροκροτητές Nonel

(1) κοινός πυροκροτητής που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό, πλήθος φυσιγγίων πολεμικού τυφεκίου (Kalashnikov).

-Στις οικίες των συλληφθέντων:

πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές tablet, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων), καθώς και (2) πιστόλια στην οικία του ενός εξ' αυτών.

Το σύνολο των κατασχεθέντων πειστηρίων θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS