Μαγιορκίνης: Ηπιότερο θα είναι το νέο κύμα της πανδημίας -Υπερβολές τα περί 20.000 κρουσμάτων ημερησίως

Μαγιορκίνης: Ηπιότερο θα είναι το νέο κύμα της πανδημίας -Υπερβολές τα περί 20.000 κρουσμάτων ημερησίως

Την εκτίμηση πως το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι ηπιότερο εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε αρχικά πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο αριθμός των νέων μολύνσεων μπορεί να εκτοξευτεί στη χώρα μας σε περισσότερες από 10.000.

«Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θα ανεβάσουν τον αριθμό αυτό σύντομα» σχολίασε αρχικά, απαντώντας στην πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των μολύνσεων έως την 1η Αυγούστου.

Αντίθετα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε πως υπάρχει «μικρή αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε στα τεράστια νούμερα». Ο καθηγητής τόνισε άλλωστε πως ήδη παρατηρείται μια μικρή ανάσχεση της επιδημιολογικής έξαρσης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για τον μέγιστο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω προβλέψεις που δεν θα μπορώ να υποστηρίξω με επιστημονικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις. Δεν αποκλείεται να συμβεί, να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία να το στηρίξουν σε αυτήν τη φάση».

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει στην Ελλάδα
Σχολιάζοντας τα δεδομένα της επιδημιολογικής έξαρσης στη χώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως, σύμφωνα με τα νέα δείγματα κρουσμάτων, «η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια σαφέστατη υποχώρηση της μετάλλαξης Αλφα (αυτή που αποκαλούσαμε βρετανική), που σημαίνει λογικά ότι έχει επικρατήσει ένα άλλο στέλεχος».

Ο καθηγητής τόνισε πως το πιο πιθανό είναι αυτό το στέλεχος να είναι το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το οποίο ήδη λογικά έχει επικρατήσει. Σήμερα, ο κ. Μαγιορκίνης υπολογίζει πως η μετάλλαξη Δέλτα εκπροσωπεί το 60% των κρουσμάτων.

Πάντως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η εικόνα στα νοσοκομεία θα κριθεί από τον εμβολιασμό.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επανέλαβε πως πάνω από το 90% αυτών που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. «Αν δούμε την πορεία των ασθενών εντός των νοσοκομείων, ακόμη κι ένας εμβολιασμένος να μπει, έχει πολύ καλύτερη πορεία από έναν ανεμβολίαστο», σχολίασε.

Ηπιότερο το κύμα της πανδημίας που έρχεται
Σε μια ακόμη αισιόδοξη εκτίμηση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «λογικά, θα είναι ηπιότερο το κύμα από όσα είδαμε σε προηγούμενες φάσεις, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο τώρα το μελετάμε».

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου σήμερα καταγράφονται 50.000 κρούσματα ημερησίως, εξήγησε πως ο αριθμός αυτός θα αντιστοιχούσε σε 8.000 με 9.000 κρούσματα την ημέρα στη χώρα μας. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει 50 θανάτους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αριθμός που αντίστοιχα υπολογίζεται σε 10 νεκρούς ημερησίως για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως το νέο επιδημιολογικό κύμα θα είναι ηπιότερο.

«Απολύτως φυσιολογικός ο φόβος» για το εμβόλιο
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καχυποψία και τον φόβο έναντι του εμβολιασμού με ανάρτησή του στο Facebook, χθες, επανήλθε στο θέμα μέσα από το δελτίο ειδήσεων. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει κάποιος φόβο για μια ιατρική πράξη. Εδώ φοβόμαστε να πάμε στον οδοντίατρό μας για ένα απλό σφράγισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο καθηγητής διαβεβαίωσε τους πολίτες που τον άκουγαν πως πρόκειται για μια πολύ ασφαλή ιατρική πράξη, από τις πιο ασφαλείς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάει κάποιος να εμβολιαστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι πιο ασφαλές το εμβόλιο από ό,τι η διαδρομή μέχρι το εμβολιαστικό κέντρο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS