ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος για σχολεία: Θα έχουμε πάλι πρόβλημα από Σεπτέμβριο – Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποιώντας ότι με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».
Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία», επεσήμανε.

Επίσης, αναφορικά με τα πανεπιστήμια, τόνισε ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε «φοιτητές δύο ταχυτήτων».

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε.

«Καμπανάκι» για ενδοοικογενειακές μολύνσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.

Ανησυχία για τον δείκτη Rt

Ο κ. Γώγος τόνισε, ακόμη, πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς.

«Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα», εξήγησε.

Πιθανώς να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ

Παράλληλα, είπε ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ.

«Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test», τόνισε.

Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ προειδοποίησε ότι σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το χωριό μου το Παγκράτι

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS