Ερευνα: Η αποστολή SMS στο κινητό απειλεί την ασφάλεια των πεζών -Κάθε χρόνο 270.000 χάνουν τη ζωή τους

Ερευνα: Η αποστολή SMS στο κινητό απειλεί την ασφάλεια των πεζών -Κάθε χρόνο 270.000 χάνουν τη ζωή τους

Σε μεγάλο κίνδυνο τίθεται η ασφάλεια ενός πεζού όταν γράφει και αποστέλλει μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο στον δρόμο.

Το γράψιμο και η αποστολή μηνυμάτων από το κινητό τηλέφωνο είναι μια άκρως επικίνδυνο πράξης καθώς αποσπά στο μέγιστο την προσοχή ενός πεζού και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Ειδικά, μάλιστα, όταν διασχίζει έναν δρόμο. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα από τον Καναδά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όταν ακόμα ένας πεζός μιλά στο τηλέφωνο ή όταν ακούει μουσική.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζεφ Κέιρντ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Injury Prevention» (Πρόληψη Τραυματισμών), αξιολόγησαν στοιχεία από 22 έρευνες που αφορούσαν την ασφάλεια των πεζών.

Η απόσπαση της προσοχής αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο
Κάθε χρόνο περίπου 270.000 πεζοί πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θυμάτων από τροχαία. Η απόσπαση της προσοχής των πεζών, οι οποίοι δεν προσέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις όταν διασχίζουν ένα δρόμο, αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι η ακρόαση μουσικής από ακουστικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό, ενώ η συνομιλία στο τηλέφωνο τον αυξάνει ελαφρά. Αντιθέτως το γράψιμο μηνυμάτων θεωρείται η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά για έναν πεζό καθώς αυξάνει τον κίνδυνο όχι μόνο σύγκρουσης με άλλο πεζό, αλλά ακόμα και με όχημα.

Η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των αφηρημένων πεζών κυμαίνεται από 12% έως 45%, δηλαδή μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, κάτι που πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους οι οδηγοί των οχημάτων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS