Guardian: Άνευ εμβολιασμού οι απόδημοι στην Ελλάδα

Guardian: Άνευ εμβολιασμού οι απόδημοι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian οι Έλληνες μετανάστες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα ή οι Έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού μέχρι και σήμερα παραμένουν δίχως εμβόλιο.

«Σε μια χώρα που ο εμβολιασμός συνδέεται με την κατοχή ΑΜΚΑ, πολλοί έχουν περάσει ανεπηρέαστοι από τη διαδικασία» γράφει το δημοσίευμα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ρόζτερ Γκριν, Βρετανός συγγραφέας που ζει στην Ύδρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο οποίος λέει ότι ορισμένοι σαν κι αυτόν φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

«Η διαδικασία εμβολιασμού μας έχει προσπεράσει», αναφέρει. «Γνωρίζω ανθρώπους σαν κι εμένα που είναι στα 80 τους και φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους. Δεν είμαστε καταγγέλλοντες, αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά για τους περισσότερους ξένους εδώ, τουλάχιστον, το σύστημα δεν λειτουργεί».

Αν και απελπισμένοι για την λήψη ενός εμβολίου, πολλοί λένε ότι, χωρίς τον ΑΜΚΑ, δεν μπόρεσαν καν να φτάσουν στο στάδιο όπου μπορούν να κλείσουν ραντεβού, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, ψηφίζοντας νομοθεσία αυτόν τον μήνα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να λάβουν μια προσωρινή εγγραφή AMKA, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει την κατάσταση, αναφέρει το επίμαχο άρθρο, εξηγώντας ότι ο νόμος ισχύει για μόνιμους κατοίκους και όσους έχουν επιλέξει να περάσουν την πανδημία στην Ελλάδα.

«Σχεδόν κανένας αριθμός AMKA που χορηγήθηκε εντός του 2021 δεν λειτουργεί στην ιστοσελίδα των ραντεβού για το εμβόλιο», λέει η Ρεμπέκα Λιμπ, η οποία μετακόμισε στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του συστήματος με τις χρυσές βίζες, που προσφέρει διαμονή σε υπηκόους τρίτων χωρών με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα.

Από το σπίτι της στο Πήλιο, η Λίμπ έγινε ηγετική φωνή στην εκστρατεία για τη «διόρθωση αυτού του λάθους».
Τους τέσσερις μήνες από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τον διαδικτυακό της ιστότοπο για τα ραντεβού, υπέβαλε αναφορά σε αξιωματούχους και επικοινώνησε με τον διαμεσολαβητή της ΕΕ – αλλά όλοι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα μεμονωμένα κράτη μέλη «έχουν τη διακριτική ευχέρεια» να κάνουν εμβολιασμούς με τον τρόπο που θεωρούν καταλληλότερο.

Η μάχη για τον ΑΜΚΑ

«Λόγω του ακτιβισμού μου και της ενεργής φωνής μου, ο σύζυγός μου και εγώ λάβαμε ένα τηλεφώνημα που μας εξασφάλισε προσωρινούς αριθμούς AMKA και εμβόλια», δήλωσε. «Καθώς ήμασταν στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα, αποδεχτήκαμε, με την προϋπόθεση ότι αυτό το προνόμιο δεν θα με σιγήσει».

Οι ξένοι που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού, και εκείνοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, έχουν αναφέρει πολύ διαφορετικές εμπειρίες.

Σε νησιά όπως η Αντίπαρος, οι δημοτικές αρχές ενθάρρυναν τους «ανασφάλιστους αλλοδαπούς» να εμφανιστούν στην τοπική κλινική υγείας με διαβατήρια ή δελτία ταυτότητας για να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τον Guardian.

Όμως οι Έλληνες συνταξιούχοι που έχουν περάσει την εργασιακή τους ζωή στο εξωτερικό – και άλλοι που έφυγαν από τη χώρα πιο πρόσφατα αλλά επέστρεψαν για να είναι πιο κοντά στους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής – λένε επίσης ότι έχουν προβλήματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS