Χαλκίδα: Αυτό είναι το σημειωματάριο της διευθύντριας της ΔΟΥ με τα ονόματα και τα ποσά

Χαλκίδα: Αυτό είναι το σημειωματάριο της διευθύντριας της ΔΟΥ με τα ονόματα και τα ποσά

Ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για το κύκλωμα των εκβιαστών εφοριακών από τη Χαλκίδα είναι και ένα από τα σημειωματάρια, στα οποία οι εφοριακοί κατέγραφαν ονόματα και ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι από τις έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια και στα αυτοκίνητα των συλληφθέντων, που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος που δρούσε στη Χαλκίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, καθώς και ένα σημειωματάριο στο οποίο φέρεται πως αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Στο σημειωματάριο φέρεται πως αναγράφονται τα ονόματα του 62χρονου λογιστή από το Επιμελητήριο, της «Λίνας», ενός 50χρονου υπαλλήλου της ΔΟΥ, και ενός ακόμη ατόμου.

Παράλληλα, αναγράφονται και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ, καθώς και ημερομηνίες από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Σημειώνεται πως εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε τουλάχιστον 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Αυτό είναι το σημειωματάριο των εφοριακών που εκβίαζαν ιδιώτες και επιχειρηματίες

YN 2024 05 23 15.26.34

Ο διάλογος της διευθύντριας με τον λογιστή - «Έχει λεφτουδάκια»

Σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν προφανώς για κάποιο από τα θύματά τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η προϊσταμένη της ΔΟΥ λέει πως ο ... έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ, με τον λογιστή να σχολιάζει: «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε
Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια
Διευθύντρια: Εχει λεφτουδάκια
Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι αυτό σου κρατάω ακόμα
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα
Διευθύντρια: Ναι δεν ξέρω
Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω

Ποιοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση

Επισημαίνεται πως στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρεις υπάλληλοι, μία διεκπεραιώτρια, καθώς και ένας λογιστής, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Μέλη του κυκλώματος ήταν, επίσης, ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν επειδή είχε παρέλθει το Αυτόφωρο.

Ακόμη, ο λογιστής που συνελήφθη φέρεται να είχε θέση στο Επιμελητήριο Ευβοίας, με αποτέλεσμα να γνωρίζει τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών και να ενημερώνει το κύκλωμα για το ποιους μπορούν να προσεγγίσουν και να εκβιάσουν για να τους πάρουν χρήματα.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Οι ρόλοι του κυκλώματος

Παράλληλα, κομβικούς ρόλους στο κύκλωμα φέρεται να είχαν και ακόμα δύο γυναίκες. Πρόκειται για μία γυναίκα με το όνομα «Λίνα», υπάλληλος της ίδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, καθώς και μία διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Μάλιστα, φαίνεται πως είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια εκπαραθύρωσης από το κύκλωμα της «Λίνας», καθώς η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την «αρχηγό» να την πετάξουν από το κύκλωμα λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν «απρόσεκτη» και εκβίαζε και μεμονωμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προϊσταμένη συμφώνησε για τη σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση της «Λίνας», ύστερα από προτροπή της 56χρονης διεκπεραιώτριας, καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης της «Λίνας», έκρινε πως ενεργεί ρισκάροντας τη λειτουργία του κυκλώματος, καθώς απαιτεί χρήματα χωρίς να τηρεί τα «στεγανά».

Πώς εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ, μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς, αναζητούσαν φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις «διεκπεραίωσης». Κομβικός ήταν ο ρόλος της 56χρονης διεκπεραιώτριας, η οποία έδινε πληροφορίες για υποψήφιους στόχους.

Σημειώνεται πως η διευθύντρια ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία του κυκλώματος. Παράλληλα, δρούσε και μία υποομάδα με μέλος λογιστή από το Επιμελητήριο Ευβοίας.

Πώς δρούσαν

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023 τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Ο λευκός φάκελος με τα 10.000 ευρώ που "έδωσε" το κύκλωμα

Την Τρίτη 21/5, στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν θέσει υπό παρακολούθηση το κτίριο της ΔΟΥ Χαλκίδας. Έτσι, το μεσημέρι είδαν έναν πολίτη να μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου με έναν φάκελο στα χέρια. Όταν ο άνδρας βγήκε έξω, ύστερα από λίγη ώρα, τον προσέγγισαν οι «αδιάφθοροι» και τον ακινητοποίησαν.

Ο ίδιος φέρεται να τους ανέφερε ότι «παρέδωσα στην προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής μου. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς και στις 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή, είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο». Παράλληλα, φέρεται να υποστήριξε ότι ενήργησε βάσει των υποδείξεων τόσο της προϊσταμένης όσο και της 67χρονης υπαλλήλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα στο γραφείο της προϊσταμένης και εκεί εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο λευκός φάκελος.

Τι απάντησε η προϊσταμένη

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, που σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία είχε ηγετικό ρόλο, φέρεται να υποστήριξε μετά τη σύλληψή της ότι πριν ακόμα αναλάβει τη θέση γνώριζε πως στη ΔΟΥ δρούσε κάποιο κύκλωμα. Ταυτόχρονα, φέρεται να είπε πως την προσέγγισαν, λέγοντάς της ότι θα μπορούσε να έχει ένα έξτρα εισόδημα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στη Χαλκίδα:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Τι βρέθηκε στις έρευνες

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ