Σεισμό στον χώρο της Δικαιοσύνης προκάλεσε η είδηση ότι γνωστός δικηγόρος συνελήφθη με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας και σήμερα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη μετά τη διαπίστωση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου ότι τα τραύματα της συζύγου του συγκεκριμένου δικηγόρου προέρχονταν όχι από πτώση, όπως υποστήριξε το ζευγάρι, αλλά από ανθρώπινο χέρι.
Ο 52χρονος δικηγόρος, που μάλιστα είχε ζητήσει αυστηροποίηση των ποινών σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αρνείται κατηγορηματικά ότι χτύπησε την επίσης δικηγόρο σύζυγό του, ενώ σύμφωνα με το ενημερωτικό της Αστυνομίας και οι δύο υποστήριξαν ότι η 37χρονη γυναίκα έπεσε από τα σκαλοπάτια τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Η σύζυγός του έχει υποστεί κατάγματα στη μύτη και το χέρι, ενώ υπάρχει και βαθύ κόψιμο στη γλώσσα της. Τα social media μόλις έγινε γνωστή η είδηση «πήραν φωτιά», ενώ ήταν ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθεί στις ενημερωτικές ιστοσελίδες το όνομα του κατηγορούμενου ποινικολόγου.
Για κακούργημα απολογείται σήμερα ο γνωστός ποινικολόγος
Ο δικηγόρος, που από χθες κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί το κατώφλι της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα και να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για όσα κατηγορείται, ωστόσο εμμένει στην εκδοχή του περί «οικιακού ατυχήματος».
Πάντως από το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι «στις 03.30 ώρα της 16/6/24, προσήχθη στην υπηρεσία μας στο τμήμα της Ομονοίας, από εποχούμενη περιπολία, ο 52χρονος δικηγόρος ύστερα από ένορκη κατάθεση του ιατρού ο οποίος ανέφερε ότι η σύζυγός του, 37 ετών, έχει υποστεί ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της. Ειδικότερα την 01.30 ο δικηγόρος μετέφερε τη σύζυγό του στο Νοσοκομείο “Ευρωκλινική Αθηνών” ύστερα από πτώση της στα σκαλοπάτια, όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς».
H 37χρονη αρνήθηκε τον ξυλοδαρμό, δέχθηκε να εγκαταστήσει panic button
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, «ο γιατρός κατέθεσε πως η δικηγόρος έχει υποστεί πολλά τραύματα και σε ερώτησή του προς την 37χρονη αν τα τραύματα τα οποία έχει υποστεί προέρχονται από τον σύζυγό της, εκείνη απάντησε καταφατικά, αλλά στην κατάθεσή της ανέφερε ότι έπεσε από τα σκαλιά». Αξιοσημείωτο όμως είναι πως αν και η 37χρονη αρνήθηκε τον ξυλοδαρμό, δέχθηκε να εγκαταστήσει το «κουμπί πανικού» (panic button), το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με την κατάθεση του γιατρού, η σύζυγος του δικηγόρου «κλινικά φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου -μέτωπο, ζυγωματικά, άμφω- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους», ενώ, όπως συμπλήρωσε, «φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της». Ο ίδιος επισημαίνει ότι, όταν τη ρώτησε αν αυτό της το έκανε ο άνθρωπος που την πήγε στο νοσοκομείο, εκείνη έγνεψε καταφατικά.
Ο γιατρός διαπιστώνοντας ότι τα τραύματα αυτά δεν ταιριάζουν με πτώση από σκάλα κατήγγειλε το περιστατικό και ο δικηγόρος συνελήφθη από αστυνομικούς, ενώ την ίδια στιγμή η σύζυγός του δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξή του. Σημειώνεται ότι η ίδια είναι μεταξύ άλλων νομική σύμβουλος σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Στο μεταξύ, την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του δικηγόρου ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγγελία από τον γιατρό έγινε στο πλαίσιο της ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και υποχρεώνει τους γιατρούς, δασκάλους και άλλους επαγγελματίες να ειδοποιούν τις Αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτήτως τι δηλώνει το θύμα. Ταυτόχρονα ο νόμος θωρακίζει τους επαγγελματίες που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως), με σχετικό ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος τους μηνύσεις, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.