Χιόνια στην Αττική από το Σαββατοκύριακο: Οι προβλέψεις μετεωρολόγων – Ποιες περιοχές «κινδυνεύουν»

Χιόνια στην Αττική από το Σαββατοκύριακο: Οι προβλέψεις μετεωρολόγων – Ποιες περιοχές «κινδυνεύουν»

Προειδοποίηση για κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα διατύπωσε, νωρίτερα μέσα από ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού βγάζει αύριο Παρασκευή (3/2) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η σύγχυση και η διαφωνία μεταξύ των μετεωρολόγων για το τι θα ισχύσει τις ερχόμενες ημέρες και αν θα πέσουν ή όχι χιόνια στην Αττική θα ξεκαθαρίσει με το δελτίο της ΕΜΥ και τα τελευταία προγνωστικά.

Πριν το τοπίο ξεκαθαρίσει, μετεωρολόγοι και παρουσιαστές καιρού προβλέπουν, για ακόμα μια φορά, τις περιοχές που θα δούμε χιόνια μέσα από τα social media.

Tσατραφύλλιας: Σε ποιες περιοχές της Αττικής αναμένονται χιόνια

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Τσατραφύλλιας σημειώνει: «Καλημέρα σε όλους! Αυξάνονται οι πιθανότητες για χιονοπτώσεις το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα και σε μηδενικά υψόμετρα στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Αττική, στη Βοιωτία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα δυνητικά δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα χιονοστρώσεων, οπότε καλό είναι να προμηθευτείτε αντιολισθητικές αλυσίδες. Το κομμάτι της Εθνικής Οδού στο ύψος της Μαλακάσας φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία να δέχεται αρκετό χιόνι.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, περισσότερο χιόνι φαίνεται να πέφτει στο ανατολικό και βόρειο τόξο του νομού (Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Δροσιά, Διόνυσος, Κρυονέρι, Οινόφυτα, Θρακομακεδόνες, Πεντέλη ,Μαρούσι και οριακά Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή). Για το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια η πρόγνωση ''μιλά'' για χιονόνερο. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω».

Αρναούτογλου: Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή

Την ίδια ώρα, πυκνές χιονοπτώσεις από την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, «βλέπει» και ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook.

«Φίλες και φίλοι καλησπέρα! Από την περασμένη Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, σας είχα αναφέρει μέσα από το δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 για το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων ακόμα και σε πεδινές περιοχές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4-5 Φεβρουαρίου (με κάποια σάιτ να αναφέρονται σε κόντρες που ποτέ δεν υφίσταντο!).

Τα τελευταία λοιπόν προγνωστικά στοιχεία που αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά, θέλουν κάποιες μικρής διάρκειας χιονοπτώσεις το Σάββατο στα ηπειρωτικά ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο, αλλά όλα δείχνουν ότι κυρίως από την Κυριακή πυκνές χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά-παραθαλάσσια θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, ακόμα και τις Κυκλάδες, και από τη Δευτέρα χοντρικά ακόμα και πάνω περίπου από τα 200 με 300 μέτρα στην Κρήτη! Σημαντική θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα», γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Το αρχικό «καμπανάκι» για τον χιονιά από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Προειδοποίηση για κακοκαιρία με επικίνδυνα φαινόμενα διατύπωσε, νωρίτερα μέσα από ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Επιμένοντας στην πρόγνωσή του για επερχόμενο χιονιά, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι τα προγνωστικά δεδομένα πλέον έχουν σταθεροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και πως «είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κακοκαιρία που αναμένουμε και να εντοπίσουμε τις περιοχές όπου χρειάζεται να δείξουμε προσοχή».

«Έρχεται χιονιάς» - Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη περίπου (για παρακάτω, αν και υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της κακοκαιρίας κατά κύματα, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αναλυτικότερα στοιχεία και θα το εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες)».

Όπως εξηγεί, αυτό το κύμα «θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές - καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό, που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο)».

Οι δυο «κόκκινες» ζώνες

Ο μετεωρολόγος επισυνάπτει και ένα χάρτη (δείτε παρακάτω) στον οποίο επισημαίνονται οι περιοχές τον πιο "βαρύ" καιρό και που είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα.

Συγκεκριμένα τονίζει:

ΠΕΡΙΟΧΗ I

Σε αυτή την περιοχή τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ακόμη και σε θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Όπου δεν χιονίσει θα σημειωθεί χιονόνερο ή εναλλαγές χιονόνερου - χιονιού.

Είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας οι χιονοπτώσεις να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδων που σημαίνει θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα και ηλεκτρικές εκκενώσεις.

ΠΕΡΙΟΧΗ II

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε αυτόν τον τομέα θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές - καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες - παραθαλάσσιες εκτάσεις, οι πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά ημιορεινά ( στην Κρήτη πιθανόν και πιο χαμηλά ) που και εδώ είναι πολύ πιθανόν να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδας καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες.

«Φαινόμενα (βροχές - χιόνια) θα συναντήσουμε σαφώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αυτά όμως θα έχουν μικρότερη ένταση και διάρκεια. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή και παραμένουμε διαρκώς ενημερωμένοι» λέει καταλήγοντας ο κ. Μαρουσάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS