Χριστούγεννα όπως… Πάσχα - Τι ενδέχεται να ανοίξει

Χριστούγεννα όπως… Πάσχα - Τι ενδέχεται να ανοίξει

Εντός της εβδομάδας θα παρθούν αποφάσεις για το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων καθώς το lockdown συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον Alpha πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει στο ποια καταστήματα του λιανεμπορίου θα ανοίξουν. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στόχος της κυβέρνησης είναι να σωθεί κάτι από την σεζόν των Χριστουγέννων στα καταστήματα και σημείωσε πως εντός των ημερών θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα. Δεν είμαι όμως έτοιμος να μπω σε λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ποια καταστήματα είναι υποψήφια να ανοίξουν

Προ ημερών από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τονιστεί πως στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις 14 Δεκεμβρίου καταστήματα παιχνιδιών, ανθοπωλεία και κομμωτήρια, ενώ από χθες είναι σε λειτουργία τα καταστήματα με τα εποχικά είδη, σε ένα πρώτο άνοιγμα εν όψει των εορτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ωστόσο πως το κατά το πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο τις ημέρες που έρχονται, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε είναι το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει από το υγειονομικό προσωπικό, από το Υπουργείο Υγείας, έχουμε δεχθεί μία πολύ μεγάλη πίεση και δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμφόρηση, μία αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη αρχίσει και τη βλέπουμε, θέλουμε αυτή να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα, ότι το λελογισμένο άνοιγμα το οποίο θα κάνουμε, δεν θα μας οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα. Διότι αυτό, τη στιγμή αυτή, πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά ξέρουμε ότι για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό που χρειαζόμαστε απαιτούνται αρκετοί μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η νυχτερινή διασκέδαση πάει για… Πάσχα -Τι μένει κλειστό ως 7 Ιανουαρίου

Ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη που παραχώρησε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα.

«Είναι πιθανό (να μείνουν κλειστά ως το Πάσχα). Και γι’ αυτό και έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους -και θα σταθούμε δίπλα και το 2021- για να μπορούμε να αποζημιώσουμε επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού. Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια γι’ αυτό και διαχωρίζω τη λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης. Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, στην ενημέρωση των ΜΜΕ, ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει πως η νυχτερινή διασκέδαση, μαζί με σχολεία, εστίαση, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και χιονοδρομικά κέντρα δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τις 7 Ιανουαρίου, ενώ παρατείνεται και η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και η απαγόρευση συναθροίσεων.

Μετά τα Φώτα το άνοιγμα των σχολείων

Οσον αφορά τις αποφάσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως στις 7 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω παράταση, καθώς θα υπάρχει μείωση των κρουσμάτων.

Νωρίτερα, η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως η πρόταση των ειδικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα έγινε καθώς θέλουν να αποφευχθεί νωρίτερα η κινητικότητα εντός και εκτός σχολείων, ενώ παράλληλα, αμφισβητήθηκε και το όφελος που θα μπορούσε να έχει ένα άνοιγμα σχολείων για μία μόλις εβδομάδα.

Οι σκέψεις για τις εκκλησίες

Οσον αφορά το άνοιγμα των εκκλησιών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της εβδομάδας επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ώστε να βρεθεί μία λύση εν όψει των εορτών που θα αφήσει ικανοποιημένη την Εκκλησία, αλλά παράλληλα δεν θα προκαλέσει και ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη με την προοπτική διασποράς του ιού στις εκκλησίες, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις με κρούσματα σε ιερείς, όπως και φαινόμενα απειθαρχίας, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις και στην Ιερά Σύνοδο για να λειτουργήσουν με πιστούς οι ναοί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ