Χρυσοχοΐδης για τον καύσωνα: Θα ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για τον καύσωνα που σαρώνει τη χώρα.

Αμέσως μετά ακολούθησαν ανακοινώσεις αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του κύματος καύσωνα.

«Όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας και πολίτες, θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλω να τονίσω τέσσερα σημεία στα οποία έχει βασιστεί η ετοιμότητά μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, παραθέτοντας τα παρακάτω σημεία.

Πρώτο σημείο: Η αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή και την πρόληψη των πυρκαγιών. Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε δυνατή δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Θέλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο η οποία μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο. Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Ιόλαος για τις πυρκαγιές.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών, στη «μάχη» ρίχνεται και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα κάνει περιπολίες προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς.

Δεύτερο σημείο: Αφορά την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων δομών. Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές οι οποίες στηρίζουν τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των πολιτών. Ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτήν την περίοδο. Γι' αυτόν το λόγο οι εταιρείες διαχείρισης και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ή, εάν υπάρξει, να αντιμετωπιστεί άμεσα. Κάνουμε έκκληση για στοχευμένη χρήση του νερού και του ηλεκτρικού. Παρά τις δύσκολες συνθήκες τις πανδημίας, το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Παράλληλα, και το ΕΚΑΒ και ΕΛ.Α. είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

«Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί, με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Τρίτο σημείο: Αφορά τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και κατά τόπους από τους δήμους της χώρας.

Τέταρτο σημείο: Τόσο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων για αυτές τις ημέρες, λόγω των συνθηκών.

Οι ανακοινώσεις για το κύμα καύσωνα:

Όπως τονίστηκε, έχουν δοθεί οδηγίες στους δήμους της χώρας για τη φιλοξενία σε κλιματιζόμενους χώρους των αστέγων, ενώ έγινε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις όσο διαρκούν τα φαινόμενα.

Ακολούθως, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που θα έχει μεγάλη διάρκεια, υποστηρίζοντας πως δεν αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο να σπάσει το φράγμα των 42-43 βαθμών Κελσίου.

«Η κορύφωση του κύματος καύσωνα είναι η Δευτέρα-Τρίτη. Ακολούθως, από Τετάρτη το κύμα θα υποχωρήσει, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κολυδάς.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS