Τρομοκράτες: Αυτό το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή θα χτυπούσαν -«Να σκοτώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε»

Τρομοκράτες: Αυτό το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή θα χτυπούσαν -«Να σκοτώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε»

Ύστερα από δύο περιστατικά άρχισαν να ξετυλίγουν οι ελληνικές αρχές το κουβάρι της υπόθεσης τρομοκρατίας και έφτασαν στη σύλληψη δύο ανδρών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών στην Κύπρο το 2021 για επίθεση σε ισραηλινό στόχο, ενώ έναν χρόνο μετά έγιναν συλλήψεις Πακιστανών στην Τουρκία, οι οποίοι ετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Πώς έφτασαν Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ στη σύλληψη των τρομοκρατών

Οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, ενώ έκαναν αγροτικές και οικοδομικές εργασίες σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο, ο οποίος φέρεται να διαμένει στο Ιράν.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι πριν από 1,5 μήνα οι δύο άνδρες προσήχθησαν και στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκαν κινητά και ψηφιακά στοιχεία. Εκεί, εντοπίστηκαν συνομιλίες με ομοεθνή τους αλλά και βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν το εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «Φίλεμα») στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου 10.

Ο άνδρας που κινούσε τα νήματα υποσχόταν στους δύο Πακιστανούς αμοιβές που αντιστοιχούσαν σε 10.000-15.000 ευρώ. Αναφορικά με την επίθεση, τους ζητούσε να χρησιμοποιήσουν όπλα ή εκρηκτικά. Μάλιστα, τους ζητούσε όταν έχει πολύ κόσμο να βάλουν φωτιά με φιάλες υγραερίου, προκειμένου να καούν όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Ο «εγκέφαλος» προέτρεπε τους τρομοκράτες να προχωρήσουν σε στρατολόγηση ατόμων, ώστε να πραγματοποιήσουν δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα. «Να σκοτώσουμε δύο, να σκοτώσουμε τρεις, όσους περισσότερους μπορούμε», φέρεται να τους έγραφε.

Για την υπόθεση τρομοκρατίας έγιναν 15 προσαγωγές Πακιστανών για τους οποίους φέρεται να έγινε απόπειρα στρατολόγησης, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους.

Δίωξη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης

Εις βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ' αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έλαβαν προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Θεοδωρικάκος: Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προτεραιότητα και βασικό πεδίο συνεργασίας ΕΥΠ και ΕΛΑΣ
Με ανάρτηση στα social media, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σχολίασε την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και την σύλληψη των δύο τρομοκρατών.

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», έγραψε.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ