Ιάκωβος Τσούνης: Ο 97χρονος εφοπλιστής που αφήνει την περιουσία στις Ενοπλες Δυνάμεις -Θα τον παρασημοφορήσει η Σακελλαροπούλου

Ιάκωβος Τσούνης: Ο 97χρονος εφοπλιστής που αφήνει την περιουσία στις Ενοπλες Δυνάμεις -Θα τον παρασημοφορήσει η Σακελλαροπούλου

Την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρασημοφορήσει τον 97χρονο εφοπλιστή Ιάκωβο Τσούνη για τη σημαντική προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης έχει δωρίσει στον Ελληνικό Στρατό όλη του την περιουσία. Η συνεισφορά του στην Άμυνα και των υποδομών της ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν διατεθεί για ανακαινίσεις ολόκληρων πτερυγών και κλινικών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο Ιάκωβος Τσούνης έχει προχωρήσει στη δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έχει διαθέσει όλη του την ακίνητη και κινητή περιουσία στο στράτευμα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί και η συνεισφορά του στην Εκκλησία και τον Πολιτισμό, αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει συμβάλει σημαντικά για την ανέγερση εκκλησιών και μουσείων, όπως αυτό του Αιγαίου που φέρει μάλιστα και το όνομά του. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

 

Ποιος είναι ο 97χρονος Ιάκωβος Τσούνης
Ο Ιάκωβος Τσούνης, σύμφωνα με το wikipedia, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

 

Τι λέει ο ίδιος για την απόφασή του
«Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά, όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις! Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Τσούνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως προαναφέρθηκε στη διάρκεια της ζωής του έχει δωρίσει 23 εκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και σημαντικό πολεμικό εξοπλισμό.

«Το τελευταίο μου συμβόλαιο είναι, ό,τι έχω και δεν έχω να πάνε εκεί. Και πήγα, ενημερώθηκαν προ ολίγων ημέρων» συνεχίζει. Όπως λέει ο ίδιος όλα ξεκίνησαν όταν πήγε να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο.

«Όταν πήγα στην Αλβανία εθελοντής ως ο νεότερος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε ηλικία 16 χρόνων. Είχα άριστη σωματική διάπλαση. Πολέμησα, την ξέρω καλά την Αλβανία. Και όταν πέρασαν τέσσερις ή πέντε μήνες, ο διοικητής τότε του στρατηγείου με βρήκανε πεθαμένο πλέον. Δηλαδή από τα 65-70 κιλά που πήγα είχα μείνει 29 κιλά. Και με φέρανε πίσω», λέει.

Από εκείνη τη μέρα και στο εξής εργάστηκε σκληρά και παραχωρούσε κέρδη του στο στράτευμα και τους φτωχούς συμπολίτες του.

«Άρχισα να συνδέομαι με τις ένοπλες δυνάμεις και όταν πλέον άρχισα να βιοπορίζω ξυπόλητος, γιατί είχα 13 αδέλφια. Εγώ ήμουν ο 13ος. Οικογένεια ενός δασάρχη. Από τότε, μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζω να συνεργάζομαι. Και ενώ πηγαίνω καλά τις δουλείες μου ως εκτελωνιστής το '50 και μεγάλωναν οι δουλείες μου, ό,τι κέρδιζα το αφιέρωνα στις ένοπλες δυνάμεις και σε εκείνους που δεν είχαν να φάνε ψωμάκι» περιγράφει.

tsoynis efoplistis
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στη ναυτιλία ως εφοπλιστής αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματιζόντας μεγάλη περιουσία.

Για τη φιλανθρωπική του δράση έχει λάβει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος του απένειμε ξίφος υποστρατήγου επί τιμή. Παρά τα πλούτη που απέκτησε δηλώνει πως όπως ήρθε ξυπόλητος στη ζωή και έτσι θέλει να φύγει…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS