Ηφαίστειο Σαντορίνης: Η πιθανή ενεργοποίηση και το σχέδιο «Τάλως» για την αντιμετώπισή της

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Η πιθανή ενεργοποίηση και το σχέδιο «Τάλως» για την αντιμετώπισή της

Σχέδιο για την αντιμετώπιση συνεπειών από πιθανή ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), μεταξύ των άλλων σχεδίων αντιμετώπισης μεγάλων κινδύνων.

Oπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της ΓΓΠΠ, το συγκεκριμένο σχέδιο, που φέρει την κωδική ονομασία «Τάλως», εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία όλου του κρατικού μηχανισμού και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο και φυσική καταστροφή, και σε ό,τι αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενεργοποίηση.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα πρώτα δύο σχέδια που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος» για πλημμύρες και πυρκαγιές, αντίστοιχα, ενώ ο πρώτος κύκλος των σχεδίων για την αντιμετώπιση βασικών κινδύνων, κλείνει με το σχέδιο «Τάλως» και ακόμη δύο Γενικά Σχέδια:

Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Εγκέλαδος για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.
Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Ηράκλειτος για την Αντιμετώπιση Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO III, το οποίο εκδόθηκε σήμερα το πρωί.

Αυτά τα τρία Σχέδια (Εγκέλαδος, Ηράκλειτος, Τάλως), θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020.

Και τα πέντε γενικά σχέδια που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής βρίσκονται στη διάθεση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου θα ακολουθήσουν και άλλα επιμέρους σχέδια, κυρίως για τεχνολογικά ατυχήματα.

Από την ΓΓΠΠ επισημαίνεται ότι με τα σχέδια «επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της ΓΓΠΠ, που αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον Ν.4662/20 για την αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας».

Εν τω μεταξύ, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει σήμερα στην Τρίπολη, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη και τον εθνικό διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, όπου στις 14:30 θα έχουν σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και αντιπεριφερειάρχες.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο διοικητήριο της Περιφέρειας. Αμέσως μετά θα έχουν συσκέψεις με δημάρχους, τον νέο περιφερειάρχη και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS