Ιστορική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ -Πώς θα λειτουργήσουν, προς ψήφιση τον Ιανουάριο

Ιστορική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ -Πώς θα λειτουργήσουν, προς ψήφιση τον Ιανουάριο

Για ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το «πράσινο φως» για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023.

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ALPHA ανέφερε πως η λειτουργία τους θα ξεκινήσει από το 2025.

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ παρουσιάστηκε στο χθεσινό υπουργικό.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, πέταξε το γάντι στα άλλα κόμματα καλώντας τα να αποδείξουν αν όντως τάσσονται με την πρόοδο ή παραμένουν προσκολλημένα στις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μία διορθωτική κίνηση απέναντι «σε μία ιστορική ανορθογραφία» και προανήγγειλε την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Θα έχει συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής», όπως είπε. Πολύ γρήγορα, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς που τάχθηκαν εναντίον της μεταρρύθμισης δικαίωσε την ανάδειξη των διαφορών που υπάρχουν για ένα θέμα που έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Μοναδική εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, που έδειξε διαφορετικά αντανακλαστικά, με το Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει σε συνέντευξη(Real) ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το κόμμα του θα την στηρίξει «εφόσον προβλέπονται αυστηρά κριτήρια λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικά».

«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»: Ο αλλαγές στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο όρος «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» περιγράφει τη διπλή «απελευθέρωση» που επιδιώκει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια της χώρας, με ενίσχυση και περισσότερη αυτονομία για τα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα και με αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, που κρίνεται πλέον ως αναχρονιστικό.

Με το νέο νομοσχέδιο, έρχονται πολλές αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως: η διευκόλυνση της ίδρυσης τμημάτων για ένα πανεπιστήμιο και η θέσπιση μηχανισμού για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών. Με τις αλλαγές του νομοσχεδίου, η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απαλλάσσεται από τη γραφειοκρατία που στέκεται εμπόδιο στους καθηγητές και τους φοιτητές.

Τα οφέλη των αλλαγών στο δημόσιο πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια θα δουν πολλά οφέλη με τις αλλαγές αυτές.

Οι ακαδημαϊκοί αποδεσμεύονται από τη γραφειοκρατία και μπορούν να αφιερώσουν πλέον τον χρόνο τους στη βασική τους προτεραιότητα, που είναι η διδασκαλία και η πρόοδος των φοιτητών.
Τα κονδύλια για έρευνα και λειτουργία του πανεπιστημίου θα εκταμιεύονται πολύ πιο γρήγορα, προς όφελος των φοιτητών.
Η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων και η ώσμωσή τους με τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί αθροιστικά με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών.
Πιερρακάκης: Από το 2025 η λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων
«Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Alpha ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αυτή την «ιστορική μεταρρύθμιση» ως «ένα ασφαλές και στέρεο βήμα» και σε σχέση με πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ, και επανέλαβε πως «με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα παύουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη χωρίς μη κρατικά ΑΕΙ».

Αναφερόμενος στις τωρινές συνταγματικές προβλέψεις, εκτίμησε ότι «το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες αλλά διαφορετικές αντιδράσεις μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ . Για «επικίνδυνα παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη με το Σύνταγμα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη πλευρά του το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις. ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας δηλώνουν την κατηγορηματικά την αντίθεσή τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ