«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Η οξεία ηπατίτιδα βρίσκεται κατά 99% στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Η οξεία ηπατίτιδα βρίσκεται κατά 99% στην Ελλάδα

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο εν λόγω ιός είναι αρκετά εκτεταμένος, με συνέπεια κάποια παιδιά να έχουν ενδεχομένως μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο.


Στην ΕΡΤ μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με την οξεία ηπατίτδα στα παιδιά που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η νόσος αυτή αφορά μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο εν λόγω ιός είναι αρκετά εκτεταμένος, με συνέπεια κάποια παιδιά να έχουν ενδεχομένως μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Ακόμη, τόνισε ότι απ’όσο γνωρίζει έως τώρα μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δε γίνονται στη χώρα μας και σε τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Κυρίως στα παιδιά οι μεταμοσχεύσεις γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Σε σχέση με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, υπογράμμισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Ο ιός «σχεδόν» βρίσκεται στην Ελλάδα

Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης αυτών, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κι ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».

Σε σχέση με τις επαναμολύνσεις από τον covid, ανέφερε ότι: «Οι επαναμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου, κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ