«Καμπανάκι» μετεωρολόγων για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο

«Καμπανάκι» μετεωρολόγων για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο

Εντονότερη θα είναι η βροχόπτωση, κυρίως από το απόγευμα και κυρίως τη νύχτα του Σαββάτου - με τον όγκο του νερού πού θα πέσει να μην μπορεί να εκτιμηθεί.


Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική «κρούουν» οι μετεωρολόγοι, αφού όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα ύστερα από την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς», πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο.

Τόσο ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς όσο και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζουν πώς η «πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σήμερα και αύριο Παρασκευή δεν θα πρέπει να ξεγελά, αφού από νωρίς το Σάββατο το πρωί έρχονται βροχές αρχικά στα Δυτικά και μετά νοτιότερα από Θεσσαλία και κάτω - συμπεριλαμβανομένης της Αττικής - και τα νησιά του Αιγαίου».

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί πώς «το Σάββατο στο Λεκανοπέδιο θα σημειωθούν νέες - μικρότερης έντασης χιονοπτώσεις - σε Πάρνηθα και Πεντέλη, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων».

Εντονότερη θα είναι η βροχόπτωση, κυρίως από το απόγευμα και κυρίως τη νύχτα του Σαββάτου - με τον όγκο του νερού πού θα πέσει να μην μπορεί να εκτιμηθεί, λόγω και του πάγου σε πολλές περιοχές ο οποίος λιώνει και γίνεται λασπόνερα...

Πάντως, ο κ. Κολυδάς τονίζει ότι το 48ωρο πού μεσολαβεί, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια και μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου, πιθανόν να λιώσει συντομότερα τον πάγο, αποτρέποντας τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού.

«Ο μεγάλος όγκος νερού πού θα πέσει στην Αττική, μπορεί να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα»
Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι μεγάλος όγκος νερού θα πέσει στην Αττική και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με πλημμυρικά φαινόμενα από τα χιόνια που θα λιώσουν απότομα, ενώ στα ορεινά του νομού, όπως για παράδειγμα στα Βίλια, θα έχουμε και πάλι πυκνή χιονόπτωση σε μέρη που το χιόνι ήδη ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο.

Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις
Χιόνια θα έχουμε επίσης στην κεντρική Στερεά, ακόμη και στα πεδινά, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φθιώτιδας, αλλά και στα ορεινά του εσωτερικού κορμού της Πελοποννήσου. Κυριακή και Δευτέρα θα υπάρξει βελτίωση του καιρού.

Μέχρι τότε σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο καιρικά. Σήμερα μόνο κάποια χιόνια θα πέσουν στην περιοχή της Κρήτης, αλλά σιγά-σιγά και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ωστόσο δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ με τα χιόνια. Όπως εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης, αντίθετα με τον Θοδωρή Κολυδά, «δύσκολα θα λιώσει το χιόνι, έχουμε κοντά στο έδαφος πιο χαμηλές θερμοκρασίες και το στρωμένο χιόνι ανακλά την ακτινοβολία».

«Το Σάββατο υπάρχουν νέες χιονοπτώσεις στην Αττική - Δεν θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της "Ελπίδας"»
Για τη νέα επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί και ο Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας ότι στη Χαλκιδική δεν αποκλείεται να χιονίσει στα ορεινά, ενώ από το ύψος των ορεινών τμημάτων της Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ίσως πάνω από τα 300 – 500 μέτρα υψόμετρο.

Το Σάββατο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, θα υπάρχουν χιονοπτώσεις και στην Αττική, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα πάνω από τα 500 – 600 μέτρα, ενώ θα βρέχει στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS