«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για μετάλλαξη Όμικρον: Μέχρι τέλους του έτους θα είναι το 50% των κρουσμάτων - Σε αποκλιμάκωση η Δέλτα

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρα, με το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τοποθετήθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας δε ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά για τον έλεγχο της διασποράς, αρκεί να εφαρμόζονται από όλους.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (27/12) στην ΕΡΤ3, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε: «Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρα, με το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή».

Μέχρι τέλος του έτους, όπως είπε ο καθηγητής, η νέα παραλλαγή του κοροναϊού θα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων.

Θα επικρατήσει η Όμικρον – Σε αποκλιμάκωση η Δέλτα
Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει, την ώρα που η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου.

Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρότι η Όμικρον είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και πρέπει να τηρούνται από όλους.

 

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS