ΕΛΛΑΔΑ

Κατακλύζουν οι ξένοι με μηνύματα για την εθνική εορτή -Από Λιθουανία έως Ισπανία, χώρες και θεσμοί χαιρετίζουν την επέτειο

Εγκάρδιες ευχές και μηνύματα συμπαράστασης, όπου σημειώνουν τις κοινές αξίες και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς τους με τον ελληνικό λαό έστειλαν ξένοι ηγέτες με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σταϊνμάιερ για 25η Μαρτίου: Οι δύο λαοί να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία
Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει - όταν το επιτρέψει η πανδημία - ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.

Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.
Σέρτζιο Ματαρέλα: «Ελλάδα και η Ιταλία καλούνται να προωθήσουν ένα όραμα εμπνευσμένο από αρχές αλληλεγγύης και ευθύνης»
Στο μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Ιταλός ομόλογός της, Σέρτζιο Ματαρέλα, επισημαίνει:

«Με μεγάλη ευχαρίστηση σας απευθύνομαι, αγαπητή Πρόεδρε, για να μεταφέρω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες τα πιο θερμά συγχαρητήρια της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Αυτή η εξαιρετικά συμβολική – και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας- επέτειος εορτάζεται σε μια εποχή που οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν - μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα - την πρόκληση της πανδημίας και τις κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες. Αυτή η εξαιρετική περίσταση, ωστόσο, αποτελεί επίσης ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Αθήνας και της Ρώμης, όπως επιβεβαιώσαμε με την ευκαιρία της πολύ ευπρόσδεκτης επίσκεψής σας στο Κυρηνάλιο [προεδρικό μέγαρο] τον περασμένο Οκτώβριο.

Αντιμετωπίζουμε τώρα μια περίοδο ανοικοδόμησης, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για να επανεξετάσουμε τα αναπτυξιακά μοντέλα, στα οποία βασίζονται οι κοινωνίες μας και να τα κάνουμε πιο βιώσιμα και δυναμικά. Η Ελλάδα και η Ιταλία καλούνται να προωθήσουν ένα όραμα εμπνευσμένο από αρχές αλληλεγγύης και ευθύνης, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να ανταποκριθεί όλο και πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους και στην ολοένα και πιο αναγκαία διάσταση μιας κοινής διεθνούς προβολής. Σε αυτήν τη δέσμευση, είμαι βέβαιος ότι οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες θα βρουν σίγουρη υποστήριξη μεταξύ τους. Με αυτές τις ευχές, είμαι στην ευχάριστη θέση να εκφράσω τις ένθερμες ευχές μου για ευημερία στο πρόσωπό σας και ένα μέλλον με ευημαρία για τον φίλο Ελληνικό λαό»

Πρωθυπουργός Αυστραλίας: «Ζήτω η Ελλάς!»
«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους» στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωής σε ένα νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια. Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία ως χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.

Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».

Tο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!» επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.

Πρόεδρος Ιρλανδίας: «Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελλάδας»
«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς.

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας. Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Χίγκινς έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία. «Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Πρωθυπουργός Νορβηγίας: «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»
Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απευθύνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.

Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, το οποίο αναρτά στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν ευχόμενος στα ελληνικά «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»:

«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: Έλληνες και Ρώσοι έχουν «κοινό παρόν και, οπωσδήποτε, κοινό μέλλον»
Εγκάρδιες ευχές για ειρήνη και ευημερία απέστειλε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος και στο πρόσωπό της σε ολόκληρο το ελληνικό έθνος με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα το 1821.

Όπως επισημαίνεται στο μήνυμα, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας: «Ο λαός της Ελλάδος προ δύο αιώνων επέδειξε με τη δράση του τεράστια πνευματική ανδρεία και ηρωισμό, υπομένοντας δοκιμασίες με μεγάλη οδύνη, υπό συνθήκες ανελευθερίας, ενισχυόμενος αδιαλείπτως στις δυσχέρειες από την πατρώα ορθόδοξη πίστη. Η ευλογία της γαλανόλευκης ελληνικής σημαίας στη Μονή της Αγίας Λαύρας το 1821 δεν σημάδευσε μόνον την έναρξη του θυσιαστικού εθνικού αγώνα για τα δικαιώματα και την ελευθερία των Ελλήνων, αλλά αποτέλεσε και σύμβολο της λαϊκής ενότητας, στη βάση της οποίας έγκειτο η ένθερμη αγάπη προς την πατρώα γη. Το ακαταμάχητο του λαϊκού πνεύματος, η θέληση για νίκη και το έντονο αίσθημα ευθύνης για την τύχη της Πατρίδος, που βίωσαν εκείνες τις ημέρες όλοι οι Έλληνες, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία του ενιαίου κράτος της Ελλάδος, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από τα Επτάνησα έως τα νησιά του Αιγαίου».

Αναδεικνύοντας το ρόλο των ομογενών, που έζησαν στο έδαφος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των ρωσικής καταγωγής φιλελλήνων, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας σημειώνει: «Ο ρωσικός λαός ουδέποτε υπήρξε αδιάφορος για την τύχη των αδελφών του ως προς το πνεύμα και την πίστη Ελλήνων. Συμπάσχοντας κατά την περίοδο των πόνων και των βασάνων τους, προσφέροντας στήριξη στους δύσκολους καιρούς, υπερασπιζόμενοι με το όπλο στο χέρι το δικαίωμα των Ελλήνων στην ειρηνική ζωή στη γη των προγόνων τους, οι Ρώσοι απέδειξαν εμπράκτως την αγάπη τους έως προθυμίας την ψυχήν αυτών ίνα θύσωσιν υπέρ των φίλων αυτών (Ιω. 15. 13). Της ελληνικής απελευθερώσεως προηγήθηκε η εθνική ανάταση με εστίες, μεταξύ άλλων, στην Οδησσό, το Ταγκανρόγκ και τη Χερσώνα. Κατέστη αυτή εφικτή, εν πολλοίς, χάριν των νικών των ρωσικών όπλων, που προηγήθηκαν, και την υποστήριξη των Ρώσων φιλελλήνων. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον της σύγχρονης Ελλάδος για τη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών και ναυτικών, οι οποίοι έπεσαν σε μάχες για την ελευθερία των Ελλήνων αδελφών τους. Και μόνον το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια αρκούντως ανάγλυφα καταδεικνύει πόσο στενώς έχουν συνενωθεί οι ιστορικές τύχες των χωρών μας».

Και καταλήγει στο μήνυμά του, που απεστάλη διά της διπλωματικής οδού, ο Πατριάρχης Μόσχας: «Συνδεδεμένοι με την ίδια πίστη και τον ίδιο πνευματικό πολιτισμό, με συγγενείς εθνικές παραδόσεις, οι λαοί της Γης των Ρως και της Ελλάδος έχουν μια κοινή πολιτισμική αποστολή στο σύγχρονο κόσμο. Οι 'Αγιοι μας, οι ορθόδοξοι πρόγονοί μας μάς δίδαξαν να αξιολογούμε τη θυσιαστική διάθεση ως ανώτερη του πραγματισμού, τη φιλία ως ανώτερη του οφέλους, την αλήθεια ως ανώτερη της ισχύος, την ελευθερία ως ανωτέρη της ευημερίας.

Σήμερα, παρά τις παροδικές πολιτικoύ χαρακτήρα στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων, που υπαγορεύονται έξωθεν, οι λαοί μας διατηρούν την αφοσίωση στις καλές παραδόσεις της φιλοξενίας και της εγκαρδιότητας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κληρονόμοι της Αγίας Γης των Ρως και της Ορθοδόξου Ελλάδος δεν έχουν μόνον κοινό παρελθόν, αλλά και κοινό παρόν και, οπωσδήποτε, κοινό μέλλον».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS