Καθηγητής Γκίκας: Οι περιοχές που έχει έξαρση ο Covid-19, τι προβλέπει για το καλοκαίρι

Καθηγητής Γκίκας: Οι περιοχές που έχει έξαρση ο Covid-19, τι προβλέπει για το καλοκαίρι

Καθησυχαστικός σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίζεται ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας.

Αν και, όπως λέει μπαίνουμε σε φάση επικράτησης των δυο νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις τα προγνωστικά μοντέλα, μέσω των οποίων τα μέλη της επιτροπής των ειδικών παρακολουθούν την πορεία του ιού, δεν εμπνέουν ανησυχία.

Τα προγνωστικά μοντέλα δεν προβλέπουν μεγάλο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

«Τα μοντέλα μέχρι και τουλάχιστον τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές. Από το σύνολο των στοιχείων φαίνεται ότι θα κινούμαστε μεταξύ 150 και 200 νοσηλειών στις ΜΕΘ. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό να αντιμετωπίσουμε μεγάλο κύμα», ξεκαθαρίζει.

Τόσο η ΒΑ.4 όσο και ΒΑ5, που προέρχονται από τη νότιο Αφρική, είναι πιο μεταδοτικές, όπως μαρτυρούν τα επιστημονικά στοιχεία, από τη ΒΑ.2. «Οι νέοι τύποι θα εγκατασταθούν στον πληθυσμό και θα κυριαρχήσουν. Ήδη, στην Αθήνα το 10% των κρουσμάτων αφορά στη ΒΑ.4 και κάπου 2% στη ΒΑ.5. Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά είναι μικρότερα, ενώ στην Κρήτη, λόγω και του τουριστικού κύματος, τα ποσοστά είναι σαφώς μεγαλύτερα», αναφέρει ο κ. Γκίκας σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια μικρή αύξηση των νοσηλειών που κινούνται γύρω στις 80 με 90 την ημέρα, ενώ έχουμε συνεχιζόμενη πτώση των διασωληνώσεων που πλέον είναι γύρω στις 100».

Επαναλοιμώξεις το 11% των κρουσμάτων στη χώρα

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων αναφέρεται και στις επαναλοιμώξεις στη χώρα μας που φτάνουν το 11% και δεν δείχνουν να οδηγούν σε επιπλοκές. Αντιθέτως, όσοι νοσούν αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα. «Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο ιός χάνει τη δυναμική του. Αν δεν προκύψει κάτι το συγκλονιστικό, ένα νέο επικίνδυνο στέλεχος, μπαίνουμε σε μια περίοδο εκτόνωσης. Ήδη, ο ιός περιστρέφεται γύρω από υποπαραλλαγές της Όμικρον κάτι που δείχνει «αδυναμία». Φαίνεται πως βγαίνουμε από την πανδημία και ανά χρονικά διαστήματα θα έχουμε μικρές, ανεκτές από την πολιτεία εξάρσεις του ιού», σχολιάζει.

Χρήση μασκών, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για τους ευάλωτους πληθυσμούς

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκίκας τονίζει ότι καλό θα είναι οι άνθρωποι με ευαλωτότητα να φορούν τις μάσκες τους σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. «Καλό θα ήταν, όσοι ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό, να προσέχουν ώστε να μη μπουν σε περιπέτεια και βεβαίως να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου. Από Σεπτέμβριο αναμένονται και νέα εμβόλια που θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου την παραλλαγή Όμικρον. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπούμε σε μία κανονικότητα ώστε να κάνουμε το εμβόλιο μια φορά το χρόνο, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να είναι εδώ αλλά δε θα μας απειλεί, όπως στο παρελθόν», καταλήγει το μέλος της επιτροπής των ειδικών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS