Καύσωνας «Κλέων» - Βασίλης Σπανάκης: Αυστηρή σύσταση ακόμη και για παύση εργασιών 12.00 – 17.00 - Όλα τα μέτρα για τους εργαζομένους - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Καύσωνας «Κλέων» - Βασίλης Σπανάκης: Αυστηρή σύσταση ακόμη και για παύση εργασιών 12.00 – 17.00 - Όλα τα μέτρα για τους εργαζομένους - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Αναλυτικές οδηγίες και συστάσεις προς επιχειρήσεις και εργαζομένους για την αντιμετώπιση του καύσωνα δόθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας. Ισχυρή είναι η σύσταση για τηλεργασία για τις μέρες του καύσωνα, ενώ όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους από τις 12.00 έως τις 17.00 θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.


Στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Τα μέτρα

Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Τηλεργασία στις ομάδες υψηλού κινδύνου,
  • Μείωση ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ 12:00 και 17:00,
  • Παροχή πόσιμου νερού,
  • Διαμόρφωση κλιματιζόμενων χώρων για διαλείμματα,
  • Χορήγηση καλυμμάτων κεφαλής και κατάλληλου ρουχισμού σε υπαίθριες εργασίες.

«Έχουμε σχετικές οδηγίες και ανακοινώσεις και μάλιστα θα έχουμε και Υπουργική Απόφαση όπου λέμε ότι έχουμε οργανωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα και ειδικές προβλέψεις για τις υπαίθριες εργασίες», είπε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.

«Έχουμε και μια άλλη μέριμνα για όσους εργαζόμενους έχουν προβλήματα υγείας και βάζουμε μια καινοτομία που αφορά την τηλεργασία, για αυτούς τους εργαζόμενους, όπου μπορεί να είναι αυτό εφικτό. Για τις χειρωνακτικές εργασίες έχουμε προβλέψει και έχουμε κάνει αυστηρή σύσταση ακόμη και για παύση εργασιών 12.00 – 17.00 αν αυτό χρειαστεί».

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και των κατάλληλων εργασιών συνθηκών έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να το αναφέρουν στην τηλεφωνική γραμμή 1555 και ανώνυμα και επώνυμα. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Το κυριότερο όλων είναι να μην κινδυνεύσει ούτε μισός εργαζόμενος».

Η υπόθεση της Ρόδου

Αναφερόμενος στη Ρόδο και τις εικόνες με τον σερβιτόρο κολυμβητή, ο κ. Σπανάκης τόνισε πως: «Κατά την άποψή μου αυτό το οποίο συνέβη στη Ρόδο ήταν ένα απαράδεκτο γεγονός και δεν είναι θέμα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος το δέχεται. Θα είμαστε αυστηροί και όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο και όσον αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ