Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων - Έρχεται στο Cosmote History TV

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων - Έρχεται στο Cosmote History TV

Μία ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε,πριν από 60 χρόνια, ένα ταξίδι εξερεύνησης, στο κέντρο των Κυκλάδων στο Αιγαίο, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών. Η COSMOTE TV και το National Geographic παρουσιάζουν την πρώτη τους συμπαραγωγήστην Ελλάδατο ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ»πουθα επιχειρήσει να αποκαλύψει πώς το νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας, αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής.Το ντοκιμαντέρ θα κάνει σύντομαπρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD.

Το ντοκιμαντέρ«ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ» βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων, ο αρχαιολόγος, Δρ.Κώστας Πασχαλίδης(Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών),αναλαμβάνει να μαςμεταφέρει στο νησί της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδωνσπασμένωνμαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης. 

5EDBED88 7258 4BAA 9151 313073DB1011

Στο αρχαιολογικό ταξίδι,συμμετέχουν ο Καθηγητής Colin Renfrew και ο ΔρMichaelBoydσυνδιευθυντέςτου Keros Projectαπό το Πανεπιστήμιο Cambridge,οι οποίοι ηγούνται της έρευνας στην Κέρο.OΚαθηγητής Renfrew,ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, Εξερευνητής και μέλος του National Geographic Society, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που βρέθηκαν στην Κέρο το 1963. Ο Δρ. Michael Boyd είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο - ο ίδιος έχει διεξάγει εργασίες στις Κυκλάδες και την ΠελοπόννησοΣτο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο της Κύπρου, όπωςη επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιοβοτανολογίας και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project,Δρ.Εύη Μαργαρίτηη οποία μέσω της μελέτης αρχαίων σπόρωναποκαλύπτει περισσότερα σχετικά µε τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κέρου. 

A64EE9D6 00BE 469C A0F3 A1882DAABD3B

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα στην περιοχή του Δασκαλιού,που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την ΚέροΤο νησί εκτιμάται ότικαλυπτόταν από επιβλητικές κατασκευές,μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγώναποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.Με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών μεθόδων καταγραφής,ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλοςεπίκουρος καθηγητήςστο Ινστιτούτο Κύπρου,δημιουργείτην τρισδιάστατηαπεικόνιση του μοναδικού αυτού οικισμού, σε όλο του το μεγαλείο.

Το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ»,αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από το κοινό όραμα για δημιουργία και διανομή κορυφαίου τηλεοπτικού περιεχομένου.

Την εκτέλεση παραγωγήςτου ντοκιμαντέρ ανέλαβε η GreenOliveFilms.

 

 

 

 

https://youtu.be/BAtJ755SgQM

 

 

 


Σχετικά με τη COSMOTE TV

Η COSMOTE TV είναι η υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης του Ομίλου ΟΤΕ και σήμερα κατέχει την 1η θέση στην ελληνική αγορά, με πάνω από 550 χιλιάδες συνδρομητές. Λειτουργώντας αυτόνομα και ολοκληρωμένα ως πάροχος τηλεοπτικών υπηρεσιών, προσφέρει πρόσβαση σε αποκλειστικό premium περιεχόμενο μέσα από 17 COSMOTE TV κανάλια  (CINEMA, SPORT, HISTORY) και είναι διαθέσιμη μέσω δορυφορικής και streamingπρόσβασης. Η COSMOTE TV δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής πρωτότυπου περιεχομένου, στις κατηγορίες της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ, έχοντας συμμετάσχει, ως παραγωγός και συμπαραγωγός, σε περισσότερες από 120 ελληνικές και διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

186D0C48 B47C 4FFF 944F 8F7C0963C5F5

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση. Ο Όμιλος προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Παράλληλα, δραστηριοποιείται  και στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών και των ακινήτων.

60CAB791 97CE 4627 BCFE 0CCE9F90D896

Σχετικάμετη National Geographic Partners

H National Geographic Partners LLC (NGP) αποτελείκοινοπραξίαμεταξύ National Geographic Society και Disney, μεδέσμευσητηδιανομήκορυφαίουπαγκοσμίωςπεριεχομένουσχετικόμετηνεπιστήμητηνπεριπέτειακαιτηνεξερεύνησημέσααπόέναασυναγώνιστο media portfolio. Η NGP συνδυάζειτατηλεοπτικάκανάλιατου National Geographic (National Geographic Channel, National Geographic WILD, Nat Geo People, Nat Geo Mundo), μεάλλα National Geographic media καιυπηρεσίεςπροςτονκαταναλωτήόπωςτοπεριοδικό National Geographic, τα National Geographic Studios καιτιςσχετικέςμεαυτά digital και social media πλατφόρμεςβιβλίαχάρτεςμέσαγιαπαιδιάκαθώςκαιδραστηριότητεςόπωςταξίδιαπαγκόσμιεςεμπειρίεςκαιεκδηλώσειςπωλήσειςαρχείουκαιεπιχειρήσειςηλεκτρονικούεμπορίουΗ προώθηση της γνώσης και κατανόηση του κόσμου, αποτελούν σκοπό του National Geographic εδώ και 131 χρόνια. Σήμερα δεσμεύεται να εμβαθύνει περισσότερο, να ωθήσει τα όρια, ταξιδεύοντας ακόμα πιο μακριά για τον καταναλωτή, ταυτόχρονα φτάνοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σε 172 χώρες και 43 γλώσσες. Η NGP επιστρέφει το 27% των εσόδων, στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό National Geographic Society, για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και το έργο στους τομείς της επιστήμης, εξερεύνησης, διατήρησης και εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες στα natgeotv.com/gr και nationalgeographic.com

 

Σχετικά με την GreenOliveFilms

Η GreenOliveFilms είναι μια διεθνής εταιρεία παραγωγής που ειδικεύεται, στη δημιουργία, ανάπτυξη και παραγωγή περιεχομένου υψηλής ποιότητας. Ιδρύθηκε το 1996 από το σκηνοθέτη και παραγωγό Σίμο Μαγγανή και διατηρεί γραφεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Η GreenOliveFilms διαθέτει ένα dedicated-in house τμήμα ανάπτυξης περιεχομένου για κινηματογραφικές ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, αλλά και τηλεοπτικά προγράμματα, ηλεκτρονικό και έντυπο περιεχόμενο και βιβλία. Είναι μεταξύ των πρωτοπόρων εταιρειών παραγωγής που, ήδη από το 1999, προέβαλε και προώθησε την Ελλάδα και την Κύπρο ως «κινηματογραφικούς προορισμούς», αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την παροχή υπηρεσιών παραγωγής υψηλού επιπέδου προς τα διεθνή στούντιο παραγωγής. Εκατοντάδες διαφημιστικές καμπάνιες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους έχουν πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες και την εμπειρία της GreenOliveFilms, που πέτυχε να καθιερώσει τις δύο χώρες ως οπτικοακουστικούς- κινηματογραφικούς προορισμούς. Το καλοκαίρι του 2019 η εταιρεία παρείχε τις υπηρεσίες της στην αμερικανική παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας «JiuJitsu», με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Φρανκ Γκρίλο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λογοθέτη, η οποία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Κύπρο. Tο ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο Των Σπασμένων Ειδωλίων», σε συνεργασία με το National Geographic και την Cosmote TV, αποτελεί απόδειξη της πολύτιμης εμπειρίας που διαθέτει η εταιρεία στη δημιουργία, ανάπτυξη και παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου, ειδικά στους τομείς της αρχαιολογίας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες στο www.greenolivefilms.com

ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Παρουσιαστής)

Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Εργάζεται από το 2002 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Ο Κώστας Πασχαλίδης έχει δώσει διαλέξεις και έχει συνθέσει περί τα τριάντα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται θέματα ταφικών εθίμων, αρχιτεκτονικής, κεραμικής και χαλκοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής του έρευνας διετέλεσε PeterWarrenVisitingProfessor στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2018) και Fellow στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Washington DC (2019).

COLINRENFREW (ΣυνδιευθυντήςKerosProject, Πανεπιστήμιο Cambridge)

Ο Λόρδος Colin Renfrew είναι ένας αναγνωρισμένος Βρετανός αρχαιολόγος, γνωστός για το έργο του στην επανάσταση της χρήσης ραδιενεργού άνθρακα, την προϊστορία των γλωσσών, την αρχαιογενετική και την πρόληψη της αρχαιοκαπηλείας. Είναι Επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα. Έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και τις νήσους Όρκνεϊκαι ενδιαφέρεται για την αρχαιολογική θεωρία που περιλαμβάνει τη γνωστική αρχαιολογία. Ο καθηγητής Renfrew εκπαιδεύτηκε στο σχολείο StAlbans του Χέρτφορντσαϊρ και από το 1956 ως το 1958 υπηρέτησε στη βρετανική πολεμική αεροπορία. Έπειτα πήγε στο Κολέγιο StJohn’s στο Cambridge, όπου μελέτησε την αρχαιολογία και ανθρωπολογία, αποφοιτώντας το 1962. Το 1965 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Οι κουλτούρες της νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού των Κυκλάδων και οι εξωτερικές τους σχέσεις». Διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Προϊστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του SheffieldΤο σημαντικό έργο του Renfrewοδήγησε στην ανακήρυξή του σε Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 1980. Το 1981 του απονεμήθηκε η καθηγητική θέση Disney στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ διετέλεσε κύριος καθηγητής στο JesusCollege από το 1986 ως το 1997. Διορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα το 1990, ενώ το 1991 έλαβε τίτλο ευγενείας, επιλέγοντας τον τίτλο «Λόρδος Renfrewτου Κaimsthorn». Συνταξιοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο το 2004, αλλά συνεχίζει να απολαμβάνει τη μελέτη και το ενδιαφέρον της αρχαιολογίας. 

MICHAELBOYD(ΣυνδιευθυντήςKerosProject, Πανεπιστήμιο Cambridge)

Ο Michael Boyd είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συν-διευθυντής του Cambridge Keros Project. Το βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο, όπου ο ίδιος έχει διεξάγει εργασίες σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες. Είναι συν-διευθυντής του Keros-NaxosSeaways Project  (Πρόγραμμα Θαλάσσιων Οδών Κέρου-Νάξου) και συν-εκδότης σειράς εκδόσεων για την Κέρο. Έχει εργαστεί εκτεταμένα σε Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία. Από το 2008 συνεργάζεται με τον ColinRenfrewστη δημοσίευση των ευρημάτων των ανασκαφών της Κέρου του 2006 και 2008. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί οι τέσσερις από τους προγραμματισμένους πέντε τόμους. Επεξεργάζεται ακόμη τη δημοσίευση του KerosIslandSurvey (Έρευνα της Νήσου Κέρου), που διεξήχθη το 2012 και 2013 και πρόκειται να δημοσιευτεί το 2020. Συν-διευθύνει το Keros-NaxosSeaways Project, που αφορά την ανασκαφή στην Κέρο (2016-2018), την έρευνα στη Νάξο (2015) και την έρευνα στο Κάτω Κουφονήσι (2018). Η έρευνα πεδίου ολοκληρώθηκε το 2018 και η δημοσίευση πρόκειται να γίνει σε τέσσερις επιπλέον τόμους. 

ΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (Υποδιευθύντρια Keros Project, Πανεπιστήμιο Cambridge)

Η Εύη Μαργαρίτη σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Παλαιο-οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2012 ανέλαβε καθήκοντα επίκουρης καθηγήτριας στο Κέντρο Έρευνας της Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτο Κύπρου και η έρευνά της τώρα περιλαμβάνει συνεργασίες με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η έρευνά της αυτήν την περίοδο εστιάζει: 1) στην ιστορία του αμπελιού και της ελιάς στη Μεσόγειο και πέρα, μέσα από την ανάλυση DNA, 2) στην ενοποίηση αγροτικής και αστικής έρευνας, δηλαδή σε οικίες, χώρο και λειτουργία κατά την Εποχή του Σιδήρου και τις Κλασσικές περιόδους, και 3) στη γεωργία, το τοπίο και την οικονομία των ανακτορικών κέντρων του μυκηναϊκού κόσμου, μέσα από τη μελέτη των φυτικών υπολειμμάτων από τις Μυκήνες, τη Μιδέα και την Τίρυνθα. Παράλληλα, η ίδια αναπτύσσει και ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σχετικά με τα έθιμα και τα ταφικά αποθετήρια τροφής στην Ευρώπη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ινστιτούτο Κύπρου)

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Αρτόπουλος εργάζεται σε εμβυθιστικά και εικονικά περιβάλλοντα, τον αστικό σχεδιασμό και την ψηφιακή αναπαράσταση για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τη δημιουργική εξερεύνηση των ιστορικών αφηγήσεων. Μαζί με την ομάδα στο Εργαστήριο Εικονικών Περιβαλλόντων στο Ινστιτούτο Κύπρου, ο Γιώργος αναπτύσσει βασισμένα σε χρήστες εργαλεία πληροφορικής και επικοινωνιών, προσανατολισμένα στην κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση, μέσω μίας εφαρμογής για ιστορικές πόλεις.

ΜΥΡΤΩ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Αρχαιομεταλλουργός)

Η Μυρτώ Γεωργακοπούλου είναι Ερευνητική Συνεργάτις στο Κέντρο Έρευνας της Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτο Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας από το ImperialCollege του Λονδίνου, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην Αρχαιολογική Επιστήμη από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του UniversityCollegeLondon. Εργάστηκε ως επιστημονική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα (2005-2013) και έπειτα ως Λέκτορας στην Επιστήμη Αρχαιολογικών Υλικών στο UCL Qatar(2013-2019). Έχει λάβει μία σειρά από υποτροφίες και βραβεία, μεταξύ άλλων τη μεταδιδακτορική υποτροφία INSTAP (2011), τη μεταδιδακτορική υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ, 2009), και διδακτορικές υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Arts and HumanitiesResearch Council (AHRC).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS