Κλειστά και αύριο καταστήματα και τράπεζες στην Αττική - Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Κλειστά και αύριο καταστήματα και τράπεζες στην Αττική - Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Αργία και σε Βοιωτία και Εύβοια αύριο -Μαζί με Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη


Νέα ενημέρωση για την αυριανή αργία εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Βάσει της νέας ενημέρωσης, η αργία που ανακοινώθηκε νωρίτερα επεκτείνεται και σε Βοιωτία και Εύβοια. Υπενθυμίζεται ότι η αργία αφορά και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τι σημαίνει όμως η αργία για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα; Και τι ισχύει για τις απολαβές των εργαζόμενων; Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, δίνει όλες τις απαντήσεις.

Τι σημαίνει η αργία για τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, οι ανακοινώσεις για αύριο δεν συνιστούν γενική αργία, αλλά αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές (Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη). «Σε αυτές τις περιοχές οι δομές του δημοσίου και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κλείνουν υποχρεωτικά, απαγορεύεται να λειτουργήσουν. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, ή δομών υγείας όπως τα φαρμακεία και τα βενιζινάδικα. Επιπλέον, επιτρέπεται να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις λειτουργούν ημέρες αργιών όπως τα καφέ και η εστίαση» εξηγεί ο Γιάννης Καρούζος.

Συγκεκριμένα για το Δημόσιο, ο κ. Καρούζος διευκρινίζει ότι για τις περιοχές που ισχύει η αργία, δεν υφίσταται ούτε τηλεργασία. «Ο εργαζόμενος παραμένει στο σπίτι του. Τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να γίνει στις υπόλοιπες περιοχές, όχι σε αυτές για τις οποίες ισχύει η αργία» αναφέρει.

Πότε καταβάλλονται, πότε όχι οι αμοιβές
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των εργαζόμενων υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. «Για το σενάριο της αργίας, δηλαδή την περίπτωση που η επιχείρηση δεν ανοίγει λόγω της αργίας, τότε ο μισθός καταβάλλεται κανονικά. Αυτό ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες και, προφανώς, για τον ιδιωτικό τομέα» τονίζει ο Γιάννης Καρούζος.

Όπως εξηγεί, ο μισθός καταβάλλεται κανονικά ακόμα και αν μια επιχείρηση ανοίξει και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει για λόγους ανωτέρας βίας -δηλαδή λόγω κακοκαιρίας σε αυτή την περίπτωση. Το σενάριο για τις απολαβές αλλάζει όμως αν αυτός που αντιμετωπίζει δυσκολία είναι η ίδια η επιχείρηση.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα φαρμακείο, το οποίο επιτρέπεται να λειτουργήσει σήμερα ή αύριο, κατά την αργία. Αν λόγω του καιρού δεν είναι τεχνικά εφικτό να ανοίξει, τότε δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας και ανωτέρας βίας, που εν προκειμένω είναι η χιονόπτωση και ο παγετός» υπογραμμίζει ο έμπειρος εργατολόγος.

Κλειστές τράπεζες και καταστήματα -Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας .

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ