Κλειστά λύκεια, γυμνάσια και click away στην Αττική εξετάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι

Κλειστά λύκεια, γυμνάσια και click away στην Αττική εξετάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι

Η ημέρα της κρίσεως είναι η σημερινή, καθώς τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν και την πορεία των πραγμάτων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την συνέχιση της λειτουργίας του λιανεμπορίου με το σημερινό καθεστώς.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, χθες, μία ημέρα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων πήρε την… ανιούσα σπέρνοντας προβληματισμό και ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα». Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Στον «αέρα» το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι σε έκτακτη σύσκεψή τους σήμερα αναμένεται να κάνουν περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, που έχει προαναγγελθεί για την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Στόχος είναι επίσης να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Ωστόσο η οριστικοποίηση του σχεδίου θα γίνει την Παρασκευή μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένεται να εξεταστούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου κοροναϊού.

Γώγος: Δεν αποκλείονταν νέα μέτρα

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεία στους λοιμωξιολόγους είναι οι χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν απέκλεισε να αλλάξει η μέχρι σήμερα ειλημμένη απόφαση αν τα πράγματα χειροτερέψουν τονίζοντας ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε ούτε την λήψη νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο».

Στο τραπέζι ξανά το «click away»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια στην Αττική άφησε και καθηγητής Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΙ. Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική προκαλεί ανησυχία, ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό αν υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων και αυτό να επηρεάσει και τη λειτουργία των καταστημάτων και να επανέλθει το «click away» στην αγορά.

Όπως ο ίδιος ανέφερε αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο «κόκκινο», πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά. «Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως χθές και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έξαρση των λοιμώξεων στην Αττική. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ