Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 68.500 πολίτες άνω των 60 έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 68.500 πολίτες άνω των 60 έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί μετά και την υποχρεωτικότητα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν κλειστεί 60.000 ραντεβού για την πρώτη δόση για τους 60+ κι αλλά 8.500 ραντεβού σήμερα μέχρι και αυτή την ώρα. Συνολικά δηλαδή για την πρωτη δόση έχουν κλειστεί 68.500 ραντεβού. 

Η δυναμική συνεχίζεται με ημερήσιο ρυθμό 11.5 χίλιαδων ραντεβού την ημέρα.

Ρεκόρ κινητικότητας και για την τρίτη δόση

Με εξίσου ικανοποιητικούς ρυθμούς κινούνται και τα ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως μάλιστα δήλωσε το πρωί ο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το περασμένο τριήμερο καταγράφηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα στην πλατφόρμα από την έναρξη των εμβολιασμών.

«Από τη στιγμή που η επιτροπή αποφάσισε η τρίτη δόση να γίνεται στους 3 μήνες παρατηρήθηκε μια τεράστια κινητικότητα στο σύστημα, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, κλείστηκαν 557.000 ραντεβού τρίτης δόσης και 44.112 ραντεβού πρώτης δόσης από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών, από την περασμένη Τρίτη που ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν κλειστεί 55.400 ραντεβού πρώτης δόσης», δήλωσε.

Στην πορεία της πανδημίας αλλά και την θετική ανταπόκριση των πολιτών το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας για το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι 59.864 πολίτες της συγκεκριμένης ομάδας έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε μόλις πέντε μέρες από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% των πολιτών άνω των 60 οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε δε πως τις τελευταίες δέκα ημέρες 151.489 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική, ενώ από το Σάββατο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 535.662 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

«Η πανδημία είναι δυναμική και έχει αποφασιστεί για το σκοπό αυτό να μειωθεί το διάστημα της τρίτης δόσης στους τρεις μήνες αντί των εξι που ίσχυε. Ήδη εχει αυξηθεί η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμών. Η πλατφόρμα για τα παιδιά 5-11 ετών θα ανοίξει όταν ερθουν τα εμβόλια αυτά που είναι ειδικά για παιδιά, λόγω της διαφορετικής δοσολογίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκέρτσος: 60.000 συμπολίτες έκαναν επιλογή ζωής χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού στις ηλικίες άνω των 60 ετών για την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε ένας πληθυσμός, ο οποίος ενδεχομένως το σκεφτόταν, δεν το είχε πάρει ακόμη απόφαση και η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνέβαλε στο να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν μια επιλογή ζωής για τους ίδιους και τους γύρω τους».

Στο ερώτημα αν καθυστέρησε η απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ αρνητική στο θέμα της υποχρεωτικότητας ως προς το εξής: εμείς θεσπίσαμε την υποχρεωτικότητα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στο χώρο της Υγείας και των μονάδων φροντίδας των ηλικιωμένων ήδη από το καλοκαίρι. Αυτό έφερε τα αποτελέσματα που έφερε, γιατί εκεί υπήρχε άμεση προτεραιότητα να ληφθούν αυτά τα μέτρα».

Από εκεί και πέρα, «η υποχρεωτικότητα είναι ένα δύσκολο μέτρο», ανέφερε ο 'Α. Σκέρτσος, ενώ επικαλούμενος την άποψη εκείνων που, όπως είπε, ασχολούνται με τα συνταγματικά δικαιώματα, τόνισε ότι «πρέπει να είναι το ύστατο μέτρο σε μια εκστρατεία πειθούς γύρω από τον εμβολιασμό. Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα μέσα και το συμπέρασμα είναι, ότι όταν 9 στους 10 θανάτους από covid είναι άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους επίσης άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ που είναι ανεμβολίαστοι, τότε πρέπει να πάρουμε εστιασμένα, αναλογικά μέτρα ειδικά σε αυτήν την κατηγορία πληθυσμού. Γι' αυτό και», εξήγησε, «πηγαίνουμε στους άνω των 60, δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε διχασμού ούτε τιμωρίας αυτής της ομάδας. Αντιθέτως είναι μια απόφαση της κυβέρνησης που προστατεύει και σώζει ζωές στις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι άνω των 50 ετών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Προς το παρόν δεν κρίνεται αυτό αναγκαίο, αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα». Και, επαναλαμβάνοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, χαρακτήρισε «αυτονόητη» την επιλογή για το 85% του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχει επιλέξει να κάνει το εμβόλιο.
«Πρέπει να φθάσουμε στα ποσοστά που έχουν φθάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία, η Δανία, το 99% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει κάνει το εμβόλιο», επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα, «στις χώρες αυτές παρότι υπάρχει έξαρση 4ου κύματος, με πολλά κρούσματα, δεν βλέπουν όμως σε καμία περίπτωση την επιβάρυνση που έχουμε εμείς στο σύστημα υγείας και στους θανάτους. Έχουν έως και 10 φορές λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και λιγότερους θανάτους. Είναι κρίμα να μην κάνουμε κι εμείς την ίδια επιλογή, ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, για να προστατέψουμε και τους ανθρώπους και το σύστημα υγείας, και όσους άλλους πολίτες, που νοσούν από άλλες ασθένειες για να μπορούν να έχουν κι αυτοί ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε με έμφαση ο 'Α. Σκέρτσος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS