Κορωνοϊος: Αν ο κόσμος εμβολιαστεί, η πανδημία θα τελειώσει σε 6-8 μήνες – Τι δήλωσε Έλληνας επικεφαλής του Johns Hopkins [Βίντεο]

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο Παναγής Γαλιατσάτος, επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας επικαλούμενος τα πρώτα δεδομένα όπως αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν κατά κύριο λόγο στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Παναγής Γαλιατσάτος είπε ότι «αυτή την εβδομάδα είδαμε να βγαίνουν διάφορες έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον, από τις οποίες προκύπτουν δύο πράγματα. Αυτό που φοβόμασταν ότι η Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δε βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο».

Μετάλλαξη Όμικρον
Αναφορικά με το αν η Όμικρον προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα, ωστόσο σε μερικά κράτη, στα οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, φαίνεται πως κολλούν πιο εύκολα.

Ωστόσο, σε άλλα κράτη που οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, η Όμικρον δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. «Το εμβόλιο ακόμα βοηθάει ακόμα, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος.

Αποδυναμωμένη η κάθε νέα μετάλλαξη
Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει. «Ο ιός θα μείνει, αλλά είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη» υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS