Κοροναϊός: Έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την επικράτηση των Όμικρον 4 και 5 - Φόβοι ότι θα ξεφύγει το νέο κύμα της πανδημίας

Κοροναϊός: Έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την επικράτηση των Όμικρον 4 και 5 - Φόβοι ότι θα ξεφύγει το νέο κύμα της πανδημίας

Έντονος προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας

Συναγερμός έχιε σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας για την αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων από κοροναϊό το τελευταίο διάστημα. Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10:30 έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν πάνω από 11.000 νέες μολύνσεις και 26 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 98.

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.629. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Οι υπερμεταδοτικές υπομεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, έχουν επικρατήσει σε ποσοστό άνω του 60% στη χώρα μας σύμφωνα με την τυχαίως ελεγχόμενη δειγματοληψία, την οποία διενεργεί καθημερινά και ανακοινώνει εβδομαδιαίως ο ΕΟΔΥ.

Μάλιστα, μεταξύ των ως άνω δύο υπερμεταδοτικών υπομεταλλάξεων εκείνη η οποία φαίνεται ότι τείνει να επικρατήσει σε υψηλότερο ποσοστό στη χώρα μας είναι η Όμικρον 5, δηλαδή η πλέον μεταδοτική υπομετάλλαξη του νέου κοροναϊού, την οποία έχει γνωρίσει μέχρι στιγμής ο πλανήτης και η χώρα μας.

Η κατάσταση που έχιε διαμορφωθεί και ο φόβος ότι ρα κρούσματα μπορέι να φτάσουν και τις 25.000 ημερησίως κάνει πολλούς ειδικούς να ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην εξελιχθεί σε τσουνάμι το έκτο κύμα της πανδημίας.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο. Αναφερόμενος στην Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε την ανησυχία των ειδικών για το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις κοροναϊού, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα.

«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά.

Πενταπλάσια τα κρούσματα σε σχέση με όσα καταγράφονταιη

Αναφερόμενος στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται.

«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876(4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS