Κοροναϊός: «Καμπανάκι» χτυπούν οι ειδικοί – Φόβοι για τέταρτο κύμα

Κοροναϊός: «Καμπανάκι» χτυπούν οι ειδικοί – Φόβοι για τέταρτο κύμα


«Καμπανάκι» για το ενδεχόμενο έλευσης ενός τέταρτου κύματος του κοροναϊού κατά τους επόμενους μήνες, χτυπούν οι ειδικοί, παρά τα σταθερά σημάδια αποκλιμάκωσης και την άρση των περισσότερων περιορισμών.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα δείχνουν να σταθεροποιούνται γύρω στα 2.000. Συγκεκριμένα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.957 νέα κρούσματα, με την Αττική να κατακτά και πάλι την αρνητική πρωτιά, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί και η Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε δύσκολη κατάσταση παραμένει η Λάρισα και η Αχαΐα.

Χθες, ανακοινώθηκαν επίσης 43 νέοι θάνατοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.365. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 302.

Ανησυχία για τα νησιά
Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος, όπου τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες 20-36 ετών και προέρχονται από ενδοοικογενειακή μετάδοση και συναθροίσεις. Αυτό, όπως αναφέρεται, έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του μέσου όρου των κρουσμάτων στα 40 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, στην Κάλυμνο, θα παραταθούν έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου τα ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιού στα λύματα τις Θεσσαλονίκης. Το ιικό φορτίο των λυμάτων στην τελευταία μέτρηση έχει ανέλθει στο επίπεδο που μετρούταν στις 19 Απριλίου.

Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Τον κώδωνα για τους κινδύνους που κρύβει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα, έξι μήνες μετά το καθολικό lockdown, έκρουσε χθες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Σε λίγο θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση από τα ανοίγματα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται αύξηση στα κρούσματα έως το τέλος του μήνα (μέχρι 2.600 ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων), λόγω του ανοίγματος της εστίασης αλλά και της απελευθέρωσης των μετακινήσεων.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά και ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι για να συνεχίσουμε να έχουμε ελευθερίες, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ. «Να μην πάρουμε το λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κοροναϊό. Πρέπει να συμπεριφερθούμε σωστά, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο αν έπρεπε να προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων, ο κ. πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είπε ότι «η κατάσταση εξελίσσεται θετικά, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι χαμηλά, βλέπουμε μικρή μείωση στους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, και ειδικά σε ΜΕΘ. Το θέμα είναι να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο εμβολιασμός. Το στοίχημα είναι τώρα η τήρηση των μέτρων και να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Σε ηλικίες 70 ετών και άνω θα θέλαμε να είμαστε στο 90% και είμαστε στο 70-75%».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι θα χρειάζεται ένας αναμνηστικός εμβολιασμός κάθε χρόνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ