Κορωνοϊός: Μετά τις 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός των παιδιών 5 – 11 ετών -Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Μετά τις 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός των παιδιών 5 – 11 ετών -Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια λένε οι ειδικοί

Απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικό θεωρούν τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών οι επιστήμονες, ανάβοντας «πράσινο φως» για την έναρξή του και στην Ελλάδα.

Μετά την έγκριση που δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο παιδικός εμβολιασμός κατά της πανδημίας συστήνεται ανεπιφύλακτα και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Το εμβόλιο θα είναι αυτό της Pfizer και θα είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και θα χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει αναφερθεί κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών αναμένεται να ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από τις 15 του ίδιου μήνα και αφού η Ελλάδα θα παραλάβει τη νέα παρτίδα εμβολίων από τη Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά θα λαμβάνουν το 1/3 της δόσης των ενηλίκων, ενώ ο επαναληπτικός εμβολιασμός θα γίνεται 20 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Προχωρά ο εμβολιασμός

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 59.864 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ 151.489 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την ενισχυτική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κλείνονται 11.500 ραντεβού την ημέρα για εμβολιασμό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια και εάν κριθεί αναγκαίο θα ανοίξουν και άλλες εμβολιαστικές γραμμές.

Τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, η κυριά Θεοδωρίδου ανέφερε πως από τις 26 Νοεμβρίου, που ο ΠΟΥ κι επίσημα αναγνώρισε την Μετάλλαξη Όμικρον, υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές μεταλλάξεις που ενσωματώνει. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.

«Πολλά είναι τα ερωτήματα που επικρατούν, σχετικά με την μεταδοτικότητα και το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο ιός, λόγω των πολλών μεταλλάξεων» τόνισε.

Πιο αναλυτικά σημείωσε πως: «Τα ζητήματα αφορούν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό, τρίτον, πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα μπορεί να είναι στην κλινική έκφανση της νόσου, δηλαδή αν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Για τα ερωτήματα θα απαιτηθεί χρόνος.

Ήδη, έχει επιβεβαιωθεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις απ' ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με έρευνα, σημείωσε πως ο αριθμός των λοιμόξεων μπορεί να γίνει και υπερτετραπλάσιος.

Θεοδωρίδου: Απίθανο να ακυρωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Στη συνέχεια, τόνισε πως στο κλίμα της αβεβαιότητας, ο καθένας μπορεί να αντιπαραθέσει τις μελέτες, κι έτσι να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης.

Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως: «Η θέση πολλών ειδικών -και του Φάουτσι- είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν. Το στοιχείο είναι αισιόδοξο, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη».

Και συνέχισε: «Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη αγγλική επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εβόλια και τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της «Ο» είναι απόλυτη αναγκαιότητα».

Θεμιστοκλέους: Μέσα σε 10 ημέρες έχουν κλείσει πάνω από 1 εκατομμύριο ραντεβού

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε αναλυτική αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος ανά ηλικιακή ομάδα.
Επίσης, ανέφερε πως: «Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 1 εκατομμύριο ραντεβού. Συνολικά, έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας. Από προχθές, έχουν κλείσει πάνω από 650.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης και σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 210.000».

Θεμιστοκλέους: Ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών

Εξελίξεις υπάρχουν και για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, στα οποία θα χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer.«Ο εμβολιασμός για τα παιδιά ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή και θα πραγματοποιείται σε 75 περιοχές της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS