Κοροναϊός: Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας - Τι είπε ο Βατόπουλος για τη μετάλλαξη Δέλτα και την τρίτη δόση

Κοροναϊός: Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας - Τι είπε ο Βατόπουλος για τη μετάλλαξη Δέλτα και την τρίτη δόση

Για την εξέλιξη της πανδημίας, την μετάλλαξη Δέλτα καθώς και την σημασία του εμβολιασμού, μίλησε μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε πως είναι ένα υπαρκτό σενάριο να μας εγκαταλείψει ο ιός το επόμενο καλοκαίρι και πως το επόμενο κύμα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος.

«Τον Σεπτέμβριου θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Παγκόσμιο δίλημμα»
Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

«Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά»
Για το τείχος ανοσίας ο καθηγητής είπε πως είναι ένας αγώνας δρόμους στον ρυθμό του εμβολιασμού και τον ρυθμό που μεταλλάσσεται ο ιός. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κοροναϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%», τόνισε.

Εξήγησε μάλιστα πως το RO είναι το πόσα άτομα κολλάει κατά μέσο όρο κάθε κρούσμα. Στην ανεμοβλογιά κατά μέσο όρο κολλάει κάποιος 10 ανθρώπους ενώ το πρώτο στέλεχος του κοροναϊού κάθε άνθρωπος (κρούσμα) κολλούσε δύο ανθρώπους. «Οι Αμερικανοί (CDC) τώρα λένε ότι η μετάλλαξη Δ κολλάει σαν την ανεμοβλογιά», πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS