Κορωνοϊός: Στα 33 τα κρούσματα της «Όμικρον» και 98 ύποπτα - «Καμπανάκι» για τρεις περιοχές πλην της Αττικής

Σύσταση για δύο self test από εμβολιασμένους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα

Τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μια σημαντικά αυξητική τάση, ενώ σημειώνεται πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο όπου έχει εντοπιστεί η «Όμικρον», ενώ πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι αυτό ισχύει και για την Αττική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

SOS για τρεις περιοχές

Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο όπου έχει εντοπιστεί η «Όμικρον», ενώ πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι αυτό ισχύει και για την Αττική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για την ατομική ευθύνη που πρέπει να δείξουν όλοι μέσα στις γιορτές. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους έρχονται από το εξωτερικό και σε αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κοροναϊού.

«Ακούμε τελευταία συνεχώς για εμβολιασμένους που εκτέθηκαν στον ιό. Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Σήμερα όμως θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι μετά από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν την κινητικότητα και να κάνουν δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες», τόνισε.

Self test πριν τα ρεβεγιόν
Η καθηγήτρια είπε ότι πρέπει όλοι να κάνουμε self test πριν από τα ρεβεγιόν. Σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τα τεστ, ενώ επανέλαβε την αξία του εμβολιασμού, τη χρήση της μάσκας και τον αερισμό των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στα 33 τα κρούσματα της Omicron
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είπε: «Εστιάζω στην Omicron, που έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα. Το 73% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Omicron. Για τη νοσηρότητα, φαίνεται, χωρίς να έχουμε τελικά δεδομένα, πως έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας. Στην Ελλάδα έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 18 είναι στην Κρήτη. Έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα, με το PCR να το επιβεβαιώνει κατά 98-99%. Έχουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια 3-4 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα, χωρίς επιπλοκές».

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

 

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS