Κορωνοϊός: Σταθερά βήματα προς την αποκλιμάκωση – Έρχεται νέα άρση μέτρων

Κορωνοϊός: Σταθερά βήματα προς την αποκλιμάκωση – Έρχεται νέα άρση μέτρων

Με μεγάλα και σταθερά βήματα η χώρα μας οδεύει προς την αποκλιμάκωση από την πανδημία του κορωνοϊού και συνεπώς πλησιάζει η στιγμή που θα έρθει επιπλέον χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει αύριο, 9 Μαρτίου.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας όχι μόνο δεν επηρεάζονται αρνητικά, αλλά βρίσκονται σε συνεχή αποδρομή. Συνεπώς, υπάρχει αισιοδοξία σε ειδικούς και κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη νέα έξαρση της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κι αυτό καθώς, οι επιστήμονες προβλέπουν πως από τον ερχόμενο Οκτώβριο και μετά, δεν αποκλείεται να έχουμε μια νέα έξαρση, η οποία όλοι ελπίζουν να είναι διαχειρίσιμη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν θα αργήσει: «Μέσα στο Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους».
Και συμπλήρωσε «Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο».

«Κανονικό Πάσχα και καλύτερο το καλοκαίρι»

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων της στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Σπάρτης.
Σε δηλώσεις της τόνισε πως η πανδημία αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά, ενώ παρατηρείται μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. «Μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα κανονικό Πάσχα και ένα καλύτερο καλοκαίρι», είπε συγκεκριμένα.
Και πράγματι. Μετά από ένα αργόσυρτο χειμώνα κατά τη διάρκεια του οποίου οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σημείωναν δραματική αύξηση, εδώ και ενάμισι μήνα η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Ποια μέτρα θα αρθούν μέχρι το Πάσχα
Ο Μάρτιος αποτελεί μήνα ορόσημο για τις χώρες της Ευρώπης, ως προς την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Πολλά κράτη μάλιστα φρόντισαν ήδη να άρουν τους περιορισμούς, ενώ άλλα -μεταξύ αυτών και η χώρα μας- θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει κάθε εβδομάδα τον τελευταίο μήνα για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μέχρι σήμερα, καταργήθηκε η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, επιτράπηκαν οι όρθιοι στους χώρους ψυχαγωγίας και τα νυχτερινά κέντρα και αυξήθηκε η χωρητικότητα στα γήπεδα. Επίσης, επανήλθαν οι σχολικές εκδρομές και οι εκδρομές στα ΚΑΠΗ και διευρύνθηκε η χωρητικότητα σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.

Έως τα τέλη Μαρτίου, μέτρα που ισχύουν σήμερα μόνο για τους εμβολιασμένους και επηρεάζουν την κανονικότητα θα έχουν αρθεί, ενώ κάποια θα παραμείνουν. Έως το Πάσχα στα τέλη Απριλίου, δεν αποκλείεται οι εμβολιασμένοι να έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταργηθούν:

  • η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους,
  • η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid,
  • η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους,
  • το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, σε δηλώσεις του έχει αποκλείσει τη χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ