Κορωνοϊός: Υπό πίεση οι ΜΕΘ - Στο 90% η πληρότητα - «Μπλόκο» στους άνω των 65 που δεν θα κάνουν τρίτη δόση εξετάζει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Υπό πίεση οι ΜΕΘ - Στο 90% η πληρότητα - «Μπλόκο» στους άνω των 65 που δεν θα κάνουν τρίτη δόση εξετάζει η κυβέρνηση

Αρνητική στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είναι η κυβέρνηση .

Παρόλο που το ΕΣΥ δέχεται ισχυρές πιέσεις, τα επιστημονικά δεδομένα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι είναι εφικτό έως τις αρχές Δεκεμβρίου η πανδημία να ανασχεθεί, καθώς εκιτμάται ότι με την αύξηση των εμβολιασμών, ως τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 7 εκατ. πολίτες, ποσοστό ικανοποιητικό, αν συνυπολογιστούν και όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα. Το σύνολο αυτό μπορεί να επιτρέψει στη χώρα να χτίσει τείχος ανοσίας έως τα Χριστούγεννα.

Αισιοδοξία από την αύξηση των εμβολιασμών

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί περισσότερα από 200 χιλιάδες νέα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, στοιχέιο που δείχνει πως η έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα... έβαλαν μυαλό σε δεκάδες χιλιάδες πολύτες...

Για την τρίτη δόση, σε σύνολο 2,1 εκατ. πολιτών που μπορούν να την κάνουν αυτή την περίοδο, η κάλυψη φτάνει το 50% (εμβολιασμένοι και νέα ραντεβού). Για το υπόλοιπο 1 εκατ., στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή το βράδυ οι εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την 2η δόση, θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το ραντεβού τους για την ενισχυτική, ή αναμνηστική όπως αποκαλείται, δόση.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για το μητρώο εμβολιασθέντων και το μητρώο νοσήσαντων εξωτερικού. Με την εγγραφή στα εν λόγω μητρώα οι πολίτες που εμβολιάστηκαν ή νόσησαν στο εξωτερικό θα μπορούν να παίρνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό και στη συνεχεία να κάνουν και την τρίτη δόση.

Κατηγορηματικό «όχι» Μητσοτάκη σε μοντέλο Αυστρίας

«Έχουμε αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα εφαρμόσουμε το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για ανεμβολίαστους” δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, τονίζοντας ότι κρίνει «αποτελεσματική τη στρατηγική της κυβέρνησης», καθώς οδήγησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «σε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει μόνο ένα από τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα. Το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Ο στόχος διττός. Καταρχήν να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία, ενώ θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό και τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Προς «μπλόκο» στους αρνητές της 3ης δόσης

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της 3ης δόσης με την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού για τους άνω των 65 ετών, η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία των κρατών μελών περί τα τέλη του Νοεμβρίου και από εκείνο το σημείο και μετά όσοι Eυρωπαίοι πολίτες άνω των 65 ετών δεν κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με “μπλόκο” στην είσοδο τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια εντός της Ευρώπης. Απόφαση που εφόσον ληφθεί, η χώρα μας θα εφαρμόσει αμέσως.

“Οι ανεμβολίαστοι υφίστανται ήδη αρκετά περιοριστικά μέτρα και αποδίδουν” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση απορρίπτει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τις εισηγήσεις των ειδικών για:

α). Εκ περιτροπής τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.

β). Μειωμένη πληρότητα, στο 80% αντί για 100%, σε μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα κ.α..

γ). Την επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές, κάνουν σαφές στους ανεμβολίαστους, για άλλη μία φορά, ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα χαλαρώσουν στις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Σταθερά στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Ανησυχητικά εξελίσσεται έως τώρα η αναλογία νέων ημερησίων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας ως προς τα αντίστοιχα νέα ημερήσια εξιτήρια και όλα δείχνουν ότι το ΕΣΥ της χώρας μας θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τις ροές ασθενών με COVID – 19 προς αυτό.

Τη στιγμή κατά την οποία η πληρότητα των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας βρίσκεται καθηλωμένη γύρω από το 90%, όση και η πληρότητα των κοινών κλινών ΜΕΘ για ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας και για πολυτραυματίες, με τη Θεσσαλονίκη να σημειώνει ακόμη πιο υψηλά ποσοστά πληρότητας κλινών ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID – 19, νέο αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον επιδημικό κύμα του νέου κοροναϊού σημείωσε χθες Τρίτη 16 Νοεμβρίου, η χώρα μας, με... 442 νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στο ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ τα νέα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν ούτε για σήμερα τα… 125 πανελλαδικά, όσα ακριβώς και για τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Είναι προφανές ότι εάν αυτή η αναλογία, σχεδόν 1:4, μεταξύ εξιτηρίων και εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας συνεχισθεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα, τότε η πίεση στο σύστημα Υγείας θα εξελιχθεί δραματικά και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ένταξη ιδιωτικών κλινικών της Αττικής στο σύστημα της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν αυξηθεί θεαματικά τα διενεργούμενα ημερήσια διαγνωστικά τεστ και ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά γύρω στο 1,5%, ενώ αυτός ο δείκτης μειώθηκε σήμερα στο 1,22%, έναντι του 1,35% για την περασμένη Τρίτη 9 Νοεμβρίου.

Αρχίζει η επιστράτευση γιατρών

Το αργότερο ως αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, τουλάχιστον 100, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων. Μέχρι χτες οικειοθελή συμμετοχή είχαν δηλώσει λιγότεροι από 30 γιατροί.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αναστολής εργασίας των 6.000 υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος πρότεινε μάλιστα να εξεταστούν άλλες ποινές αντί της αναστολής, όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, προκειμένου να ριχτούν και αυτοί στη μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS