Κορονοϊός: Ανησυχία για τη συνεχόμενη αύξηση κρουσμάτων παρά τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη συνεχόμενη αύξηση κρουσμάτων παρά τα νέα μέτρα

Αγκάθι για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους αποτελεί ο συνωστισμός στις πλατείες, παρά τα νέα μέτρα, με το λουκέτο σε περίπτερα και μίνι μάρκετ για τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ.

Περισσότερα από διακόσια νέα τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, ενώ είναι σε ισχύ και τα νέα μέτρα με το κλείσιμο περιπτέρων και μίνι μάρκετ στις 12 τα μεσάνυχτα, μέτρο που πάντως δεν φάνηκε να πτόησε ιδιαίτερα όσους επέλεξαν να βρεθούν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου σε πλατείες κι άλλους δημόσιους χώρους.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προβλέπουν μίνι μάρκετ, περίπτερα και κάβες να κλείνουν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αποθαρρύνονται όσοι επέλεγαν να χαλαρώνουν - και να συνσωστίζονται, ενίοτε- σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.

Στην ανακάλυψη ολοένα και περισσότερων πολιτών, θετικών στο κορωνοϊό, οδηγεί η εντατικοποίηση των διαγνωστικών τεστ από τον ΕΟΔΥ, με επίκεντρο τις γειτονιές της Αθήνας, μετά την έκρηξη περιστατικών και θανάτων στο λεκανοπέδιο. Ενδεικτικό των «αγνώστων Χ» στην εξίσωση της Αττικής, δηλαδή των ασυμπτωματικών ή των θετικών μη καταγεγραμμένων ασθενών από το εθνικό σύστημα υγείας, αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο, σε σύνολο 1.600 rapid τεστ που διενεργήθηκαν στην Πλατεία Κυψέλης, βρέθηκαν 28 θετικά περιστατικά (17 Έλληνες και 11 αλλοδαποί), ενώ μόνο χθες από τα 550 διαγνωστικά τεστ, προέκυψαν 11 θετικοί, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 218 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Επίσης, 2.825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.Εξήντα οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 379 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γώγος: Ένας στην πλατεία με συνωστισμό μπορεί να κολλήσει ακόμα και 100

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά, Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κίνδυνος να γίνουν 1.000 τα κρούσματα»

Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.

Ο κ. Γώγος ανέφερε τον κίνδυνο να αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

«Πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι. Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο» είπε.

Αναφέρθηκε και στις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη για τις αποφάσεις με τα μέτρα. Αυτές έχουν α κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων, το RT, την θετικότητα των τεστ -δηλαδή πόσα τεστ έχουμε θετικά σε σχέση με το σύνολο- και αυτό δείχνει την κινητικότητα του ιού, καθώς και την δυνατότητα του συστήματος να καλύψει τους νοσούντες.

Επιπλέον, ανέφερε πως από 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη.

Γεωγραφική κατανομή των 218 κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 218 επιπλέον κρούσματα. Από τα 175 εγχώρια, τα 39 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:

- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 118 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 5 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS