Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για διασπορά του ιού - Ο χάρτης των 52 νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για διασπορά του ιού - Ο χάρτης των 52 νέων κρουσμάτων

Η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα, συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους ειδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τα οποία τα 14 εντοπίζονται στην Αττική και τα 9 στην Θεσσαλονίκη, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, σε δύο πόλεις μάλιστα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες.

Σύψας: Η επιδημία μας πιέζει, προσοχή αλλιώς μπλέξαμε το καλοκαίρι
Χαρακτηριστικές της ανησυχίας των λοιμωξιολόγων, είναι οι δηλώσεις του Νίκου Σύψα χθες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ένα «εκρηκτικό μείγμα» στα μεγάλα αστικά κέντρα και η κατάσταση «μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο». Ο λοιμωξιολόγος χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα του Βελιγραδίου όπου σε μία ημέρα εμφανίστηκαν πάνω από 100 κρούσματα και γι’ αυτό τόνισε την σημασία της χρήσης της μάσκας.

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα, τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» συνέχισε ο κ. Σύψας που συμπλήρωσε πως ο κάθε πολίτης ξεχωριστά οφείλει να τηρεί πλέον τους κανόνες ώστε να μην μπει η χώρα σε νέους μπελάδες με την πανδημία.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς μοιράζονται τα 52 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα, από τα οποία μόνο τα 11 ήταν εισαγόμενα. Η Αττική είναι και πάλι στην κορυφή των κρουσμάτων με 14, ενώ 9 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. Αρκετά ωστόσο είναι τα διάσπαρτα κρούσματα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν:

επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
δεκατέσσερα (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Ακόμη, καταγράφηκε ένας θάνατος, ενός ιερέα από την Ξάνθη, με τον θλιβερό απολογισμό να φτάνει τους 203. Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 4.279 κρούσματα. 1.195 (27,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.139 (50,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οκτώ πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. Δύο είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά
Ενα άλλο στοιχείο που ανησυχεί τους ειδικούς, είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικα παιδιά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 265 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 17 ετών, ποσοστό 6,6% επί του συνόλου των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα.

Ο ίδιος αριθμός στις αρχές Ιουνίου ήταν 169 κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικους. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, έχει πέσει και ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων κατά δύο χρόνια το τελευταίο δίμηνο, κάτι που δείχνει πως ο κορωνοϊός χρίζει της προσοχής όλων ηλικιών.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS