ΕΛΛΑΔΑ

Στα όρια του lockdown η Αττική: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους-Κλείνουν κέντρα διασκέδασης

Αυστηρά περιοριστικά και οριζόντια μέτρα για όλη την Αττική, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων του κοροναϊού, ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κυβέρνηση ανοίγει ομπρέλα προστασίας από τον κοροναϊό στην περιφέρεια Αττικής ανακοινώνοντας υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο του Δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναστολή της λειτουργίας των χειμερινών κέντρων διασκέδασης, νέο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ νέοι κανόνες θα ισχύουν και για τις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρξει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας στους άνω των 65 ετών.

Μετά από την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων για τους τρόπους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την διασπορά του ιού η κυβέρνηση υιοθέτησε και ανακοίνωσε μέτρα εφαρμόσιμα και που μπορούν να ελεγχθούν προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι κ.κ. Κοντοζαμάνης, Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Αττική θα βρίσκεται στα όρια του lockdown με τους πολίτες να καλούνται να ακολουθήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κανόνες για την χρήση της μάσκας, αλλά και για τις περιπτώσεις συνωστισμού.

 

Τα νέα μέτρα

Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

Θυμίζουμε ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του COVID-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται.Η Αττική παρουσιάζει δυσανάλογες καταγραφές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Αναφερόμενος στην Αττική, όπου διαμένει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως είπε, η περιφέρεια Αττικής δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί μέρες. Η αυξημένη ένταση της επιδημίας στην Αττική είναι συμβατή με την προτίμηση του κορωνοϊού να διασπείρεται σε αστικά κέντρα, εξήγησε ο καθηγητής.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε παραδείγματα άλλων μεγάλων πόλεων που παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα, αλλά και θανάτους από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, το Βερολίνο, με περίπου όμοιο πληθυσμό με την Αττική έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα, η

Νέα Υόρκη, 242.000 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και 24.000 θανάτους. Τέλος, το Λονδίνο, καταγράφει μέχρι σήμερα 40.000 κρούσματα κορωνοϊού και 7.000 θανάτους.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης που προανήγγειλε νέα μέτρα προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Όπως είπε, τα μέτρα αποσκοπούν να περιορίσουν τον αριθμό της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, βοηθά και στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μαγιορκίνης: Να συζητήσουμε για τη χρησιμότητα των εμβολιασμών

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτωπο του εμβολίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως οι εθελοντικοί εμβολιασμοί της Οξφόρδης συνεχίζουν κανονικά μετά την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία απεφάνθη πως οι παρενέργειες (σε συγκεκριμένο ασθενή) δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως είναι απαραίτητο να δούμε τις επόμενες ημέρες το ζήτημα της εμπιστοσύνης του κόσμου στα εμβόλια. Μελέτη στην Ευρώπη, όπως είπε, δείχνει τάση υποχώρησης στην εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. «Να συζητήσουμε όλοι μαζί για τη χρησιμότητα των εμβολίων και ελπίζω να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο» σημείωσε κλείνοντας.

Τονίζεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές αποφάσεις για τη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό στην Αθήνα. Χθες παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, η λίστα με τα μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Αττική.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS