Κορωνοϊός: Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση

Ενα νέο τοπίο σκιαγραφείται από αύριο σε όλη τη χώρα, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της κυβέρνησης για είσοδο μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρχών, ως και τα τέλη του καλοκαιριού, σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας, είτε είναι καφέ και εστιατόρια, είτε συναυλιακοί χώροι και αναφορικά με τους κλειστούς χώρους, θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Παράλληλα, αρχής γενομένης από αύριο, 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου, ανοίγουν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, με δικαίωμα εισόδου μόνο για εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό. Στους κλειστούς χώρους, όπου θα εισέρχονται οι πολίτες με την επίδειξη του Green Pass, επιτρέπεται πληρότητα σε ποσοστό 85%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, κλειστοί και ανοικτοί χώροι στα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν στο εξής μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση από το τέλος του lockdown και έπειτα.

Τα τρία νέα σήματα για την εστίαση

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει να εφοδιαστούν με τρία σήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα μαγαζιά από τις 16 Ioυλίου. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR» που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα τρία νέα σήματα που θα τοποθετούνται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και θα αφορούν τους κλειστούς χώρους είναι τα εξής:

  1. «Χώρος Covid Free» - Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.
  2. «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» - Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό
  3. «Μεικτός χώρος» - Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid

Τι αποφασίστηκε για τα πανηγύρια

Την ίδια ώρα, αίρεται ο περιορισμός εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή πανηγυριών ανά τη χώρα, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για τα νέα μέτρα στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα πανηγύρια, λέγοντας συγκεκριμένα: «Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση».

Η εφαρμογή για την εστίαση

Την εφαρμογή που σχεδίαζε η ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορεί να «κατεβάσει» εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα. Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS