Κορωνοϊός: Στην Κοζάνη το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος -Αναλυτικά τα μέτρα, σοκ στην τοπική κοινωνία

Κορωνοϊός: Στην Κοζάνη το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος -Αναλυτικά τα μέτρα, σοκ στην τοπική κοινωνία

Ηχηρότατο «καμπανάκι» αποτελεί η χθεσινή απόφαση για lockdown λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κοζάνη.

Η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει υπερβολικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα. Πρόκειται για το πρώτο τοπικό lockdown στην χώρα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ηχεί ως σοβαρό «καμπανάκι» για την υπόλοιπη χώρα, καθώς σε αρκετές περιοχές, παρουσιάζεται σημαντική άνοδος των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Το Σάββατο αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή και ο Ν. Χαρδαλιάς, προκειμένου να έχει επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση για να συζητηθεί η κατάσταση και να δοθούν διευκρινήσεις για τα μέτρα.

Τα μέτρα του lockdown στην Κοζάνη

Η Κοζάνη μπήκε πλέον στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 (Αυξημένου Κινδύνου) και είναι η πρώτη περιφέρεια που μπαίνει σε αυτή την κατηγορία.

Τα μέτρα που προβλέπονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

Κινηματογραφικές προβολές

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

Μουσικές σκηνές

Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

Παιδότοποι

Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

Γυμναστήρια

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

Λιανεμπόριο

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

Συνέδρια / Εκθέσεις

Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Οσον αφορά τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Επίσης, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Αττική: Πάνω από 2.500 κρούσματα τον Οκτώβριο, αποκλείει το lockdown ο Πέτσας

Η Αττική παραμένει φυσικά στο επίκεντρο της πανδημίας. Παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όμως, δεν φαίνεται ότι βρίσκεται στον κίνδυνο να γίνει η δεύτερη πόλη που θα πάει σε τοπικό lockdown. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο για lockdown.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή», είπε ξεκάθαρα σε ερώτηση που του έγινε στον ΑΝΤ1. Ο κ. Πέτσας, επισήμανε πως «όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».

Σημείωσε στη συνέχεια, σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό που ελήφθησαν στο Παρίσι, ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας», για να συμπληρώσει πως «καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».

Στην Αττική, συνολικά έχουν καταμετρηθεί μέσα στον Οκτώβριο 2.559 κρούσματα. Χθες μόνο 207, από τα 453 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε τονιστεί μια εβδομάδα πριν, κατά την παρουσίαση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας η απόφαση για την αλλαγή ως προς τα επίπεδα συναγερμού λαμβάνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες ΜΕΘ στην εκάστοτε περιοχή. Για αυτό και μπορεί να δούμε περιοχές με λιγότερα κρούσματα να κοκκινίζουν ευκολότερα σε σχέση με άλλες που έχουν περισσότερα κρούσματα, όπως η Αττική.

Ανοδος των κρουσμάτων και στην Θεσσαλονίκη

Απότομη άνοδο εμφανίζουν την ϊδια ώρα τα κρούσματα ωστόσο και στην Θεσσαλονίκη. Μέσα σε τρεις ημέρες, από μονοψήφιο αριθμό, τα κρούσματα έφτασαν χθες τα 56, χωρίς μάλιστα κάποιο από αυτά να συνδέεται με κάποια γνωστή συρροή ή ταξίδι στο εσωτερικό.

Σε υψηλά επίπεδα ήταν και χθες τα κρούσματα σε Ιωάννινα (18), Κοζάνη (22), Φθιώτιδα (11) και Πέλλα (8). Την ίδια ώρα, ο αριθμός των 13 θυμάτων χθες, ανέβασε το σύνολο σε 482 νεκρούς, με τον αριθμό αυτό να είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως συνολικά υπάρχουν 82 ασθενείς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται σε 23.947.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

207 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 40 συνδέονται με γνωστές συρροές

56 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

5 κρούσματα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα από Π.Ε. Άρτας

4 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας

4 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα από Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα από Π.Ε. Δράμας

4 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου

5 κρούσματα από Π.Ε. Ηλείας

4 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας

6 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα από Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα από Π.Ε. Θεσπρωτίας

18 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς

22 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης

2 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα από Π.Ε. Κω

4 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

8 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου

4 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων

11 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδική

1 κρούσμα από Π.Ε. Χίου

20 κρούσματα υπό διερεύνηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS