Κορωνοϊός: «Lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα» ζητούν οι ειδικοί - Πότε θα επαναξιολογηθούν - Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αθήνα

Κορωνοϊός: «Lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα» ζητούν οι ειδικοί - Πότε θα επαναξιολογηθούν - Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αθήνα

O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα που έκαναν σήμερα «πρεμιέρα» και αφορούν τους ανεμβολίαστους θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν νέες εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.

Αυτό είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρωί στον ΑΝΤ1, ενώ, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της κορωνοϊού.

Lockdown

Από την άλλη, ο καθηγητής Τζανάκης ανέφερε πώς «αν δεν αποδώσουν πρέπει να πάμε σε lockdown», αν και πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Πλεύρης από την μεριά του επανέλαβε, ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. Διευκρίνισε δε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.

Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών. «Η Κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επανέλαβε πώς τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, περιορίζεται η διασπορά του ιού, όπως και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Γώγος: Μέσα στην φαρέτρα μας και το lockdown

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι, συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Άσχημα νέα για την Αθήνα

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση απο τον Δεκέμβρη αλλά πρέπει και μετά να συνεχίσουν να ισχύουν και να τηρούμε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρεπει να χαλαρώσουν τα μέτρα επειδή θα είναι γιορτές.

Σημείωσε ακόμα ότι στην Θεσσαλονίκη είμαστε σε φάση κορύφωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος της αυτής εβδομάδας. Τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι χθες το βράδυ στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ – covid.

Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS