Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη και ο δείκτης θετικότητας ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικούς

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη και ο δείκτης θετικότητας ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικούς

Η μικρή άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο προκαλεί εκ νέου ανησυχία στους ειδικούς, καθώς ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, ενώ την ίδια ώρα το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού προκαλεί προβληατισμό.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 436 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν συνολικά λιγότερα από 9.500, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 4.6%. Σημειώνεται ότι το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4%.

Σαρηγιάννης: Δυσκολεύομαι να το πιστέψω

Τα χθεσινά νούμερα έφεραν τον έντονο προβληματισμό του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο GRTimes, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αναλογικά, αν στα 9,485 τεστ έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Χθες, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1.609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα!».

Σαρηγιάννης: Ανοιγμα αγοράς και μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση του ΕΣΥ

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του ΕΣΥ τον Μάρτιο.

«Δε θα καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή θα ανοίξουν τα Γυμνάσια. Θα καταρρεύσει επειδή θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος κορωνοϊού ανάμεσά μας. Στη Γερμανία, οι λοιμωξιολόγοι, όταν ερωτήθηκαν που ενδεχομένως έσφαλαν στη διαχείριση της πανδημίας, απάντησαν ότι υποτίμησαν τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ εφήβων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βλεννογόνος στο ρινικό και στο αναπνευστικό σύστημα ενός ενήλικα διαφέρει σε σχέση με έναν έφηβο. Σύμφωνα με τη φυσιολογία, ο ιός μεταδίδεται το ίδιο στους ενήλικες και στους εφήβους», σχολίασε ο καθηγητής.

Γώγος: Από τις 1.000 μεταλλάξεις, τρεις ή τέσσερις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα

Από την μεριά του, ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες, τόνισε πως η μετάλλαξη του ιού είναι αυτή που προκαλεί μία ανησυχία.

«Στον κορωνοϊό είχαμε πάνω από 1.000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Γι' αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά», ανέφερε ο καθηγητής.

«Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι, με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία-δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη» συνέχισε.

Να τονιστεί πως σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέιμπριτζ, Ρολφ Άπβαϊλερ,το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη χώρα μας. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν εντοπιστεί σε Αττική και Κρήτη, καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

  

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS