Κορωνοϊός - Ψαλτοπούλου: «Υπάρχει επιπέδωση στην αύξηση των κρουσμάτων - Τι μας δείχνει η παραλλαγή Κένταυρος»

Κορωνοϊός - Ψαλτοπούλου: «Υπάρχει επιπέδωση στην αύξηση των κρουσμάτων - Τι μας δείχνει η παραλλαγή Κένταυρος»

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στο Mega για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και για την πρόταση των ειδικών να επανέλθει η μάσκα στους κλειστούς χώρους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, αυτό φαίνεται από τα λύματα. Τα λύματα είναι σταθεροποιημένα, με αυξομειώσεις και οι θάνατοι είναι στο επίπεδο των 15 με 20 ημερησίως. Κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς. Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ότι το 95% με 98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση», ανέφερε αρχικά.

«Ο κορωνοϊός δεν μας επιτρέπει να προβλέπουμε τι θα συμβεί σε 20 μέρες από τώρα και γι’ αυτό δεν είχε προβλεφθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron, οι υποτύποι του, αλλά και η υπερμεταδοτικότητά του. Είναι θετικό ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων, ο οποίος, αναλογικά με τα κρούσματα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς θα θέλαμε μονοψήφιο αριθμό ή καθόλου θανάτους από τον κορωνοϊό».

«Ανάμεσα στους λόγους είναι και ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσμού, είμαστε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, και υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες από τον 3ο και τέταρτο εμβολιασμό, υπάρχουν ωστόσο και πιο συλλογικοί λόγοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για την παραλλαγή «Κένταυρος», η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι «είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που βγαίνει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό την δυναμικότητά της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω, μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».

Τέλος, για την επαναφορά της μάσκας, δήλωσε πως «περιμένουμε μία αύξηση των κρουσμάτων από την άρση των μέτρων, ωστόσο θα πρέπει να προσαρμοστούμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Πάντοτε υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα να φοράμε μάσκα όπου εμείς κρίνουμε απαραίτητο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS