Κορωνοϊός: Σημάδια υποχώρησης δείχνουν τα κρούσματα -Μαγιορκίνης: Τα self test αποτρέπουν τις μεταδόσεις

Κορωνοϊός: Σημάδια υποχώρησης δείχνουν τα κρούσματα -Μαγιορκίνης: Τα self test αποτρέπουν τις μεταδόσεις

Σημεία υποχώρησης δείχνει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.

Οπως τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημαντικά σημεία βελτίωσης δείχνει η επιδημιολογική εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο σταθερά υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, αν και παρουσιάζει σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό.

Οπως επισήμανε στην χθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων.

Παράλληλα, για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%.

Παπαευαγγέλου: Σταθερή η αποκλιμάκωση -Στο 4,58% ο δείκτης θετικότητας

Για σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας μίλησε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπως είπε στην χθεσινή ενημέρωση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση 15% στα νέα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,58%. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας από τα rapid test έπεσε κάτω από το 2%, στο 1,43%, σημείωσε επίσης.

Μιλώντας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η κα. Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση, με 462 νέες εισαγωγές την ημέρα, και 5.300 ασθενείς συνολικά σε όλη τη χώρα. Σε ό, τι αφορά στον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΥ, διατηρείται σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ωστόσο, για δεύτερη εβδομάδα, οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Τέλος, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο δείκτης μετάδοσης Rt, κυμαίνεται κάτω της μονάδας στο 0,97-0,98.

Μαγιορκίνης: Τα self test αποτρέπουν πολλαπλάσιες μεταδόσεις

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι μόλις 4.392. Τόνισε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην covid-19.

«Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: 2.781 κρούσματα χθες, μειώνονται οι διασωληνωμένοι

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.781 κρούσματα, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 340.493. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως 63 πολίτες απεβίωσαν (10.242 συνολικά οι θάνατοι), ενώ σταθερά μειώνονται οι διασωληνωμένοι καθώς ανέρχονται πλέον σε 805.

Οσον αφορά τη κατανομή των κρουσμάτων, 1.190 υπολογίζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, εκ των οποίων 393 στο κέντρο της Αθήνας. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν επίσης 160 νέες μολύνσεις στην Ανατολική Αττική, 166 στα δυτικά προάστια των Αθηνών και 160 στην ΠΕ Πειραιά. Την ίδια ώρα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 413, 78 στη Λάρισα, 60 στην Αχαΐα, 49 στις Σέρρες και 48 στην Εύβοια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS